Petković misijama na KiM: Zaštitite vernike i SPC tokom Vaskrsa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, povodom predstojećeg praznika Vaskrsa, uputio je pismo međunarodnim misijama koje deluju na teritoriji Kosova i Metohije u kome na njih apeluje da tokom dana, u kojima pravoslavni vernici obeležavaju najveći hrišćanski praznik, posebno obrate pažnju na bezbednost u srpskim sredinama u pokrajini.

U pismu koje je Petković uputio misijama Unmik, Euleks, OEBS i Kancelariji Evropske unije na Kosovu i Metohiji navodi se da se od njih očekuje da deluju preventivno i preduzmu adekvatne mere iz svoje nadležnosti na zaštiti objekata Srpske pravoslavne crkve i vernika tokom Vaskrsa, saopštila je  Kancelarija za KiM.

„Tokom predstojećeg praznika, na Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku Subotu, kao i na sam dan Vaskrsa u nedelju, pravoslavni vernici tradicionalno odlaze u verske objekte u svojim sredinama. Smatramo neophodnim da tokom predstojećeg velikog praznika Vaskrsa, kao i tokom dana koji mu prethode, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji bezbednosnu pažnju podignete na viši nivo i preduzmete adekvatne mere na zaštiti srpskog stanovništva i objekata Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u pismu.

U dopisu Petković posebno ističe zabrinutost zbog učestalih napada na objekte SPC i vernike na Kosovu i Metohiji u prethodnom periodu i stoga ukazuje na neophodnost preduzimanja i preventivnih mera na njihovoj zaštiti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*