Pirotehnike na ulicama, ipak, sve manje

ARHIVA MUP
NOVI SAD –

Vreme praznika obično je i vreme pirotehnike. Dok jedni u tome vide neopisivu radost, drugi uviđaju opasnu stranu. Prema rečima nadležnih, uz pojačanu kontrolu tržišne inspekcije i komunalne milicije, pirotehnike je na ulicama, ipak, sve manje.

ARHIVA MUP

U susret novogodišnjim praznicima, ovo je manje-više uobičajena slika. Od najmanje do najveće, od najtiše do najbučnije, petarde su uvek najava da su praznici blizu.

Carstvo pirotehnike se značajno proširilo. Čuvene prskalice još se traže, petarde imaju svoje ljubitelje, a trend sve više postaju vatrometi.

„Recimo, imamo petarde koje su atestirane , koje su dozvoljene zakonom. Veći akcenat je na svetlosni efekat, znači od rimskih sveća, malih, srednjih, velikih, pa do vatrometnih baterija od 16 pucanja“, kaže Vukašin Bulakić, prodavnica „Šime“.

Prema rečima nadležnih, pre pet godina bilo je više objekata u kojima su se prodavala pirotehnička sredstva, a sada je oko 20 registrovanih prodavnica takve opreme.

Prošle godine bilo je svega dva pojedinačna slučaja podnošenja prijava u odnosu na raniji period.

„Vrlo je bitno reći da se kupci sad u zadnje vreme opredeljuju za te regularne prodavnice i sve manje kupuju pirotehnička sredstva, posebno petarde na ulici i pijaci a to je verovatno zahvaljujući i svesti samih kupaca“, kaže Goran Macura, načelnik Tržišne inspekcije u Novom Sadu.

Za ilegalnu prodaju pirotehnike kazne su od 50 hiljada do 500 hiljada dinara, a ukoliko se iz registrovanih mesta za te namene proda nešto maloletnicima, kazne su od 200 hiljada do 2 miliona dinara.

U Tržišnoj inspekciji najavljuju i to da se uoči praznika planiraju pojačane kontrole.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*