Plate naučnika po starom, od 75.000 124.000 dinara

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli novčanih sredstava akreditovanim naučno-istraživačkim organizacijama, koja važi godinu dana.

 

Foto: Pixabay

 

 

Ona predstavlja prelazno rešenje do početka potpune primene Zakona o nauci i istraživanjima, donetog prošle godine, koji predviđa institucionalno finansiranje naučnih institucija, pišu „Novosti“ u izdanju od utorka.
Primena ovog zakona počela je 1. januara, a on je predvideo mogućnost da se najduže u trajanju od dve godine donesu prelazna rešenja, poput ove uredbe kojom su, inače, obezbeđena sredstva za plate naučnika, plaćanje režija i materijalnih troškova istraživanja.
Unutrašnju preraspodelu sredstava vrši direktor instituta ili dekan fakulteta, a oni su bili dužni da Ministarstvu prosvete dostave detaljan godišnji plan rada i spiskove zaposlenih, kako bi novac na vreme bio uplaćen.
Plate naučnika biće iste kao i do 31. decembra 2019. sa pripadajućim povećanjem u 2020. godini, a ono iznosi 10 odsto, koliko je Vlada povećala plate za nauku„, kaže za „Novosti“ Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.
To znači da će raspon plata u nauci biti između 75.000 dinara, koliko ima naučnik najniže kategorije, do 124.000 dinara, koliko mesečno prima naučnik sa najvišim zvanjem.
Autor: Tanjug, Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*