POČELA AKCIJA „OŽIVIMO PARKOVE“ U NOVOM SADU (VIDEO)

FOTO :GRAD NOVI SAD

Gradonačelnik Miloš Vučević i članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovali su sadnji u okviru Univerzitetskog parka kojom je simbolično počela akcija „Oživimo parkove“. To je nastavak akcije „10 000 stabala za Novi Sad“ tokom koje je 2019. godine zasađeno 6500 stabala, a vizija Grada je da se u narednom periodu uradi rekonstrukcija svih parkova na teritoriji Grada. Prva faza uređenja i revitalizacije Univerzitetskog parka predviđa sadnju 88 novih stabala, a do kraja ove godine u okviru akcije „Oživimo parkove“ treba da bude zasađeno oko 8600 stabala.

FOTO :GRAD NOVI SAD

 

 

Gradonačelnik je zasadio drvo koprivić, čime je započeta ova akcija baš u Univerzitetskom parku, simbolično na Međunarodni dan studenata, ali i Dan ekoloških pokreta.

 

– Naša ideja je da u naredne četiri godine vidimo očiglednu promenu u svakom parku u Novom Sadu. Park u Sremskoj Kamenici je gotovo potpuno sređen, počinjemo sa prvom fazom uređenja Univerzitetskog parka, obnavljaćemo Dunavski i Futoški park, a sledi druga faza uređenja parka između Novog naselja i Nove Detelinare. Danas krećemo u akciju kojom će biti zasađeno ukupno 8600 novih stabala u našem gradu. U Univerzitetskom parku ćemo zameniti neka dotrajala stabla zdravim sadnicama, i znatno povećati njihov broj. Time će on dobiti potpuno novu fizionomiju, ne samo u pogledu novih stabala, nego će ambijentalno i funkcionalno biti bolje iskorišćen i postaće neraskidivi deo Univerziteta, jer će ovde biti i amfiteatar. Hvala na idejama i radu stručnom timu i svima koji učestvuju u ovom zahtevnom projektu. Pre neki dan smo krenuli u pošumljavanje Fruške gore, a sada ozelenjavamo gradsku zonu i veoma je evidentno da niko ne želi da betonira zelene površine i da reže zdrava stabla, što provejava kao negativna kampanja u periodu iza nas. Delima pokazujemo da ne postoji viši interes od dobrobiti građana i želje da svi u Novom Sadu živimo što kvalitetnije. Dakle, uklonjeno će biti isključivo drveće kojem je istekao životni vek, ali će mnogo više stabala biti zasađano – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će akcija ozelenjavanja biti nastavljena narednih dana u 22 novosadske osnovne škole, podrškom Uprave za zaštitu životne sredine i sredstvima društveno-odgovornih kompanija.

 

Profesor dr Saša Orlović koji se nalazi na čelu Saveta grada Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina, rekao je da je u sezoni 2019/20. zasađeno dva i po puta više biljaka nego što je prosek svake godine u Novom Sadu.

 

– Činjenica je da je Univerzitetski park star, da je topolama uglavnom prošao životni vek i da moramo preduzeti konkretne akcije kako bismo postojeće oronulo drveće zamenili vrstama koje duže žive. Planirano je sukcesivno uklanjanje starih stabala u ovom parku, onih koja su oštećena i koja ugrožavaju bezbednost posetilaca. Takođe, ostala, zdravija stabla će biti orezana što će ih učiniti stabilnijima. Istovremeno s tim sadimo nova stabla, tako da će u prvoj trećini parka biti zasađeno 88 stabala, uklonjeno tridesetak, dok će 16 stabala topole ostati. Postepeno ćemo ceo park obnoviti i dodati mu nove funkcije, između ostalog tu će se nalaziti letnja učionica – rekao je prof. dr Saša Orlović koji je naglasio da članovi Saveta imaju punu slobodu da profesionalno rade i veliku podršku gradonačelnika koji insistira da se poštuje struka.

 

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić se zahvalio Gradu Novom Sadu i stručnom timu Saveta za ozelenjavanje grada koji radi na obnovi Univerzitetskog parka, na opštu radost kako svih Novosađana, tako i profesora i studenata novosadskog univerziteta kojima će taj uređeni prostor mnogo značiti.

 

Grad sprovodi ovu akciju uz pomoć Gradske uprave za zaštitu životne sredine i JKP „Zelenilo“, a pre svega u saradnji sa stručnjacima okupljenim u Savetu Gradonačelnika Grada Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina. Univerzitetski park će nakon rekonstrukcije predstavljati idelano mesto za aktivan boravak studenta u njemu, sa mogućnošću održavanja raznih aktivnosti na otvorenom, sa pravom letnjom scenom u središnjem delu parka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*