Počela manifestacija „Dečji svetosavski dani“

Školska slava Savindan, koja se 27. januara proslavlja u čast Svetog Save – utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeležena je i u Osnovnoj školi „Matko Vuković“. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ovogodišnji kum slave u toj školi koji je, obraćajući se prisutnima, proglasio otvorenom sada već tradicionalnu, petu po redu manifestaciju „Dečji svetosavski dani“.

Na današnji dan  slavimo u svim školama  sveca čiji život zapravo označava početak naše prosvete u Srednjem veku, slavimo Svetog Savu koji je svojim delima izborio mesto neprikosnovenog među nama, istakao je gradonačelnik Laban. Uz podsećanje da je Sveti Sava i primerom, i poukom, uticao na narod i da je to činio spajajući duhovnost, kulturu, obrazovanje i mnogo toga drugog, istakao je da su njegova ličnost i njegov rad vekovima bili izvor srpske kulture.

– U danima kada  obeležavamo sećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda koji je oličenje srpskog kulturnog identiteta i sistema moralnih vrednosti, vraćamo se njegovim mnogostrukim zaslugama i zato naš zavet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća. Ovo je prilika da se još jednom podsetimo šta je Sveti Sava sve činio za života, i da je po delima bio naš savremenik, prevazilazeći istorijsko doba u kojem je živeo. Vrednosti koje je utkao u našu državnost i duhovnost su neprolazne. Naučio je svoj narod šta je ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast i dostojanstvo – naglasio je Bogdan Laban.

Učenje o Svetosavlju, podvukao je, učenje je za budućnost, a nema boljeg mesta od ovog da upoznamo buduće generacije o liku i delu Svetog Save, jer time čuvamo budućnost našeg naroda, naših pokoljenja, čuvamo naša uverenja, tradiciju i običaje, čuvamo jezik i kulturu.

Prisutne je pozdravila i poželela im dobrodošlicu direktor OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović.

Svetosavska akademija počela je Svetosavskom himnom u izvođenju hora OŠ „Matko Vuković“ i lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem slavskog žita koje je obavio otac Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik subotički.

„Dečji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“. Manifestacija će trajati do 3. februara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*