Počela prva predavanja za osnovce u okviru ekološke sekcije

BEOGRAD –

Kako bi podržali najmlađe u sticanju zdravih navika, kada je reč o zaštiti životne sredine, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održali su prva predavanja u okviru ekološke sekcije u izabranim osnovnim školama.

To je izjavila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, navodeći da su predavanja deo aktivnosti predviđenih zajedničkim pilot projektom dva ministarstva – „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“, koji se sprovodi u 29 osnovnih škola u isto toliko lokalnih samouprava širom Srbije.

irena, vujovic

Izvor: Vlada Srbije

Navela je da je do sada u okviru projekta održano predavanje u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Negotinu na temu „Održivi razvoj i upravljanje otpadom“ nakon čega su, kaže, predavači posetili osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu i „Dositej Obradović“ u Irigu gde je tema bila „Zaštita i očuvanje prirode“.

„Briga o životnoj sredini kreće sa lokala i u svemu što radimo kako bismo unapredili stanje u ovoj oblasti, važno je da imamo podršku i razumevanje građana. Baš zato je edukacija najmlađih važna, jer će doprineti da sutra imamo odgovorne građane koji će se savesno odnositi prema okolini“, poručila je Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, u narednim danima planirano je da predavački timovi posete osnovce u školi „Sonja Marinković“ u Subotici, a obilaziće i ostale škole do kraja marta 2022. godine.

Učenicima će, navela je, govoriti o važnim temama poput zaštite i očuvanje prirode, voda, zemljišta, vazduha i ozona, zatim o održivom razvoju i upravljanju otpadom, klimatskim promenama, zaštiti od nejonizujućih zračenja i buke.

„Krajnji cilj je da po realizaciji ovog pilot projekta dođemo do kvalitetnog dokumenta za sistemsko obrazovanje. Očekujem da će takav dokument biti izrađen u narednoj godini i da će biti usvojen na sednici Vlade. Tako ćemo imati dobar osnov za uvođenje ekologije u sve osnovne škole na teritoriji Srbije od naredne školske godine“, rekla je Vujović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*