Počela sanacija kuće Jovanke Broz, šest godina nakon njene smrti

Foto: 021

Punih šest godina od smrti bivše supruge doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza, Jovanke Broz, počela je sanacija kuće na Dedinju u kojoj je živela, pišu Novosti.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić rekao je za Novosti da se zdanje sređuje kao reprezentativna državna vila.
Foto: 021
Na vili u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 vrši se nužna sanacija delova krova i fasade, u cilju sprečavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj nameni„, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja od 2006. gazduje kućom od 750 kvadrata.
List piše da se radovi finansiraju iz budžetskih sredstava opredeljenih za održavanje objekata u vlasništvu države.
Kako se navodi, koliko će sve to trajati i koštati trenutno se ne može utvrditi, jer se, paralelno sa izvođenjem radova, vrši i „analiza stepena oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procenjuje obim potrebnih intervencija“. Kada će radovi biti gotovi zavisi od stepena oštećenja i vremenskih uslova.
Za ovu kuću u budžetu za 2019. izdvojeno je 15 miliona dinara, a novac je planiran, kako se navodi u u obrazloženju budžetske stavke, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije.
Ukupna planirana izdvajanja iznose oko 34 miliona dinara, navode Novosti.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*