Počelo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

(Foto EPA/Martijn Beekman POOL)

HAG – U Mehanizmu za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje druge prvostepene presude nekadašnjim čelnicima Službe Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću povodom optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini između 1991. i 1995. godine.

Presuda im se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Izricanju presude prisustvuju i Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, ali su 24. juna vraćeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Predsednik sudskog veća Barton Hol pročitaće presudu, saopštavajući da li je pretresno veće našlo da su krivi ili ne po svakoj od pet tačaka optužnice.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovečnosti: progone, ubistva, deportacije i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva, javlja Tanjug.

U završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanje.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Optuženi su da su sa tih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995. godine.

 

 

IZVOR.POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*