Početak prvog suđenja OVK u Hagu zakazan za 15. septembar

očetak prvog suđenja pred Specijalizovnim većima sa sedištem u Hagu zakazan je za 15. septembar, a na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Sudsko veće koje će suditi Saljih Mustafi, predvidelo je i 16. septembar za suđenje, kada će u ova dva dana, nakon uvodnih procedura, najpre tužilaštvo održati uvodno izlaganje od tri sata, a potom i zastupnik žrtava od sat vremena.

Početak prvog suđenja OVK u Hagu zakazan za 15. septembar

Početak prvog suđenja OVK u Hagu zakazan za 15. septembar

Svedočenje prva dva svedoka tužilaštva planirano je za ponedeljak i utorak, 20. i 21. septembra, objavljeno je na sajtu Specijalizovnih veća.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godineSaljih Mustafa negirao je sve tačke optužnicei najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Saljih Mustafa (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*