Stotinu trideset i šest lica u Bijeljini nalazi se pod nadzorom zbog prevencije širenja zaraze virusom korona, a jedna žena, čiji je muž boravio u Sloveniji, testirana je na novi korona virus i smještena je u izolaciju do objavljivanja rezultata testa, potvrdila je direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić.

– Do sada u Bijeljini nema oboljelih od virusa korona, a Bolnica ima dovoljno medijuma na koje se polažu uzeti brisevi i zatim šalju u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavod za mikrobiologiju. Ističem da se testiranje radi samo na pacijentima koji imaju simptome zaraze i isključivo prema indikacijama koje postavi infektolog. Nemoguće je testirati sve osobe koje to žele – navela je Lovrićeva.

 

Ona je naglasila da bi prilikom eventualne zaraze novim virusom korona 80 odsto pacijenata trebalo da ima blagu kliničku sliku koja zahtijeva kućni tretman, a 14 odsto srednje tešku kliničku sliku.

 

– Samo šest odsto pacijenata bilo bi sa veoma teškom kliničkom slikom koja zahtijeva bolnički tretman, a eventualna smrtnost bi iznosila jedan do dva odsto. Apelujem da građani pojačaju mjere lične higijene kako bismo presjekli potencijalne karike širenja infekcije. Bolnica ima dovoljno medicinske opreme i u javnosti ne treba širiti paniku. Mediji pogotovo ne treba tako da se ponašaju jer su oni, zajedno sa ljekarima, na prvom braniku zaštite zdravlja stanovništva – poručila je direktor bijeljinske Bolnice.

 

Prema riječima gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića gradski Štab za vanredne situacije nije proglasio vanredno stanje, ali je zabranio rad svim ugostiteljskim objektima u Gradu.

 

– Ovom odlukom nisu obuhvaćeni objekti koji se bave prodajom hrane. Bijeljina je pogranični grad i najveća opasnost od zaraze nam prijeti upravo iz zemlje koja je juče proglasila vanredno stanje. Moramo strogo da vodimo računa o svima koji ulaze u BiH i zbog toga su jutros na granične prelaze Rača i Pavlovića most poslati sanitarni inspektori koji će prispjele strane državljane upućivati da se jave u Dom zdravlja. Kontrolu lica koja se nalaze pod nadzorom vršiće pripadnici MUP-a Srpske, a Komunalna policija zadužena je za sprovođenje donesenih odluka i pomoći će pri postavljanju stacionara na granici – dodao je Mićić.

 

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 20 slučajeva zaraze novim virusom korona, a pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 1.694 osobe.