PODACI O MILION I PO PREDUZEĆA NA JEDNOM MESTU Poslovna zajednica regiona sve povezanija

Foto: Agencija za privredne registre

Poslovnoj zajednici u regionu na portalu privrednih registara jugoistočne Evrope (BIFIDEX) dostupni su podaci oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Republike Srpske, a do kraja godine biće i podaci iz Crne Gore, izjavo je danas direktor APR-a Srbije Milan Lučić.

On je rekao Tanjugu da je cilj da zvanični, ažurni i provereni podaci budu transparentni i na usluzi privrednicima, kao i da privrednici kasnije mogu preko portala da osnuju preduzeće u bilo kojoj od uključenih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Foto: Agencija za privredne registre

Dodao je da bi taj deo mogao, u nekoj od kasnijih faza projekta, vrlo brzo mogao da se implementira između Srbije i Republike Srpske.

Lučić ističe da se BIFIDEX saradnja potpuno poklapa sa idejom inicijative „Mali Šengen“ i da bi zato trebalo objediniti saradnju putem BIFIDEX-a i Komorskog investicionog foruma koji čine privredne komore tzv. zapadnobalkanske šestorke (WB6).

„Nama je ideja da spojimo ove dve stvari u narednom periodu, pošto su vrlo komplementarne i doprinele bi transparentnosti celog ovog procesa“, kaže Lučić.

BIFIDEX je digitalna platforma sa podacima iz zvaničnih registara i na njoj se mogu naći informacije o preduzećima po statusu i mogu se voditi kao aktivna, u likvidaciji, stečajnom postupku ili kao obrisana.

Lučić kaže da se Republika Srpska priključila 6. maja, kada je održan onlajn Samit Zapadnog Balkana i da je tog dana na portalu objavljeno više od 60.000 podataka iz Srpske.

„Sa ovom dinamikom, očekujemo da se Crna Gora priključi do kraja godine i preostaju nam još podaci sa KiM i Federacija BiH da bismo kompletirali ZB“, naveo je on.

Dodaje da su zainteresovane Hrvatska i Slovenija da se uključe u drugu fazu projekta odnosno kada bude objavljeni podaci WB6.

BIFIDEX je jedinstveno pristupno mesto za proveru i pregled podataka zvaničnih i ažurnih podataka o registrovanim prvirednim subjektima ili drugim pravnim licima u zemljama ZB, naveo je Lučić i podsetio da je projekat počeo pre malo više od dve godine.

„Crna Gora je je, takođe, pristupila Upravnom odboru portala, međutim nisu svi registri u ovim zemljama na istom tehnološkom nivou. Nekada je potrebno malo duže vreme da se podaci iz pojedinačnih registara pripreme da bi bili u istoj formi“.

Uspostavljanje i razvoj BIFIDEX-a finansijski su podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Lučić, koji je i predsednik UO BIFIDEX-a, kaže da se pomenuti britanski fond prošle godine uključio u projekat i finansirao deo priključenja preostalih registara.

„Zašto BIFIDEX? Svi mi u svojim zemljama imamo neke privatne kompanije koje prodaju određene podatke o privrednim subjektima. Mnogo puta nas je praksa naučila da su ti podaci kompromitovani pošto se dobijaju putevima koji nisu baš legalni, što unosi nesigurnost u poslovni ambijent. Takođe, ako verujete nekom komercijalnom proizvodu koji sadrži neki nelegalan podatak, koji je kompromitovan i netačan, možete doneti pogrešnu poslovnu odluku“.

Naglašava da je zato cilj da se objave podaci zvanične državne institucije.

„Videli smo da poštoje fizička lica koja u svim uključenim zemljama poseduju kompanije. Dakle, jedno lice ima kompaniju u sve četiri zemlje“, dodao je on.

Kako kaže, portal povećava transparenost i omogućava da jednostavnije pretražuje poslovni prostor u regionu. Svi zainteresovani sada mogu na BIFIDEX-u da urade osnovnu pretragu kao na sajtu APR-a Srbije i pronađu statusne i finansijske podatke.

IZVOR:BLIC

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*