Podrška razvoju biciklizma u Srbiji za bolji kvalitet vazduha

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa predsednikom udruženja građana „Novosadska biciklistička inicijativa”, Markom Trifkovićem, o predlozima ove organizacije za podsticaj razvoju biciklizma u Srbiji, koji istovremeno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

„Novosadska biciklistička inicijativa” nedavno se obratila Ministarstvu zaštite životne sredine sa predlogom za subvencionisanje kupovine bicikala, u cilju zaštite životne sredine, smanjenja zagađenja vazduha i smanjenja buke. Za gradove koji su veći, ili imaju uzbrdice, predložili su podsticaj za nabavku električnih bicikala, i promenu regulativa u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji.

Ministar Goran Trivan razmotrio je predloge ovog udruženja ocenjujući pozitivnim sve inicijative koje podstiču one vidove transporta i saobraćaja koji manje zagađuju životnu sredinu i imaju manji ekološki otisak. Neophodno je da promovišemo i podstičemo građane na odgovornu i održivu mobilnost, ukazao je ministar, jer je saobraćaj koji je usklađen sa razvojem i ekološkim standardima, od velikog značaja za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i bolji kvalitet vazduha. Mi podržavamo povećanje biciklističkih staza, i razvoj biciklizma u Srbiji jer doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i očuvanju životne sredine, rekao je Goran Trivan, ukazujući na značaj biciklizma i rad ovakvih udruženja u lokalnim zajednicama

Marko Trifković obavestio je ministra o predlogu udruženja za subvencionisanje nabavke bicikala, navodeći primere zemalja u okruženju. On  je naglasio da su aktivnosti i ciljevi ovog udruženja usmereni na konverziju saobraćaja,  zbog čega se zalažu da što više građana za prevozno sredstvo koriste bicikl, i da se uspostavi neophodna infrastruktura za udobnu i bezbednu vožnju biciklista.

U razgovoru zajednički je konstatovano da je u Srbiji potrebna ekspanzija biciklizma, kao održivog vida saobraćaja koji najmanje zagađuje životnu sredinu. Ministar Goran Trivan ovom prilikom je uputio poziv svim lokalnim samoupravama da stvaraju uslove za razvoj biciklizma u svojim sredinama, i tako doprinose boljem kvalitetu vazduha i zdravijoj životnoj sredini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*