Pogledajte kako izgleda nova dionica auto-puta „Miloš Veliki“

Auto-put „Miloš Veliki“ ima ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dvije velike petlje Surčin i Obrenovac.

Autoput „Miloš Veliki“ (foto:Snežana Krstić / RAS Srbija)

Najveći most kod Obrenovca dužine 1. 581 metar i širine 29 metara, na ušću Kolubare u Savu, urađen je sa 27 stubova i 33 raspona, a ugrađeno je 88. 000 kubika betona i više od 11. 500 tona aramature.

Takođe, u trasu auto-puta od Surčina do Obrenovca ugrađeno je više od 2,7 miliona kubika pijeska i oko 190.000 tona asfalta.

Veliki most kod Obrenovca sastoji se od južnog i sjevernog pristupnog mosta, kao i glavnog mosta koji je građen sistemom „krletke“, što podrazumijeva istovremenu izgradnju pristupnih mostova i spajanje prema glavnom rasponu koji je dugačak 185 metara.

Raspon između stubova na mostu je 275 metara.

Taj most je u junu ove godine spojio surčinsku i obrenovačku stranu, to jest obale Boljevaca i Bariča.

Inače, na tom mjestu se nalazi i najveći plovni put Save u širini od 150 metara.

Veliki most kod Obrenovca se sastoji od šest mostovskih konstrukcija, po tri konstrukcije u svakom smjeru vožnje od kojih su četiri pristupne, a dvije glavni rasponi nad rječnim koritom.

Most je oslonjen na 54 stuba, u svakom smjeru po 27, dok je rastojanje između stubova oko 55 metara na pristupnim mostovima.

Glavni raspon nad rijekom sastoji se od tri raspona, dva krajnja po 96 metara i središnji raspon na mostu dužine 178 metara koji se nalazi na međunarodnim plovnom putu. Visina glavnog raspona mosta je oko 20 metara nad vodom pri srednjem vodostaju.

Otvaranjem auto-puta od Surčina do Obrenovca, auto-put „Miloš Veliki“ će preko Surčinske petlje biti povezan sa Koridorom 10 i Beogradom.

Dionica je podijeljena na pet sektora: pored izgradnje mosta, podrazumijeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica – Batajnica, kao i dvije petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom oko Beograda odnosno budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Surčinska petlja spaja auto-putput E-75 sa auto-putem E-763 („Miloš Veliki“) odnosno putne koridore 10 i 11.

Ta petlja nalazi se otprilike između petlje Dobanovci i ostružničkog mosta, tako da će vozači moći do petlje Surčin da dođu sa južne strane preko Ostružnice, a sa sjeverne od Dobanovaca.

Obrenovačka petlja je nešto manja od surčinske, a sastoji se od dvije mostovske konstrukcije odnosno dva nadvožnjaka i predstavlja vezu Koridora 11 sa Obrenovcem i okolnim mjestima.

Radovi su zvanično otvoreni u martu 2017. godine, njihova vrijednost je 233,67 miliona dolara.

Putevi Srbije su investitor, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Projekat izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac podrazumijeva izgradnju četiri vozne i dvije zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Zajedno sa već otvorenim dionicama: Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina činiće auto-put od Beograda do Preljine kod Čačka u dužini oko 120 kilometara.

Očekuje se da u martu 2020. počnu i radovi na spajanju Novog Beograda sa Surčinom odnosno pravljenju gradskog auto-puta u dužini od 7,9 kilometara.

Pored toga, na trasi Koridora 11 prema Crnoj Gori, do kraja 2021. trebalo bi da bude završena i dionica od Čačka do Požege.

Najavljeno je da bi ugovor za nastavak gradnje auto-puta od Požege do Duge Poljane mogao da bude potpisan tokom 2020. i onda bi ostalo još posljednji dio auto-puta do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

IZVOR: RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*