Pohvale Venecijanske komisije za tekst ustavnih amandmana

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je danas onlajn sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije na kojem je Srbija dobila pohvale u vezi sa tekstom ustavnih amandmana i ohrabrenje da nastavi dalji rad na procesima koji slede.

Pohvale Venecijanske komisije u vezi sa tekstom ustavnih amandmana

Autor: Tanjug

Predsednik Komisije Đani Bukvikijo rekao je premijerki Brnabić da će mišljenje izvestilaca na narednoj sednici Komisije biti vrlo povoljno za Srbiju i da je uveren da će kao takvo biti i usvojeno, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić zahvalila je na podršci koju ta Komisije pruža Srbiji na iznalaženju najkvalitetnijih rešenja u vezi sa ustavnim amandmanima još od 2018. godine istakavši da je taj proces tekao vrlo transparentno i otvoreno zahvaljujući, između ostalog, i javnim slušanjima koja su organizovana u više navrata. Zahvaljujući tome, danas imamo primenu najbolje evropske prakse, dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je u potunosti otvorena i za dalje sugestije u vezi sa načinima da se pravosuđe i sudstvo učine što efikasnijim.

Kada je reč o referendumu o ustavnim promenama, Brnabić je istakla da se njegovo održavanje očekuje odmah po usvajanju amandmana.

Ministarka pravde Maja Popović podsetila je da je rad na ustavnim promenama prva aktivnost u revidiranom Akcionom planu za pregovaranje o Poglavlju 23 – Pravosuđe i osnovna prava u procesu pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji. Ona je ukazala da je cilj javnih rasprava bio da se čuju mišljenja stručne, naučne i šire zainteresovane javnosti o pravcima promene Ustava.

Ministarka pravde je ponovila da Srbija ostaje otvorena za sve komentare koji bi poboljšali kvalitet postojećeg teksta, jer je, naglasila je, dovoljno sazrela da promeni Ustav u delu o pravosuđu.

Popović je zaključila da postoji velika svest da se ovaj put promene moraju uspešno završiti, jer je to u najboljem interesu građana Srbije.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*