Pokret nesvrstanih u Beogradu– stigli ministri Iraka i Maldiva

Ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein (Foto Tanjug/Sava RAdovanović)

U Beograd danas i sutra stižu zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača, na skup kojim će u ponedeljak i utorak biti obeleženo šest decenija tog pokreta.

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” jutros su doputovali ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein i ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmed Halil.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, na čelu oko 45 delegacija biće ministri spoljnih poslova, očekuje se nekoliko predsednika i premijera, i ovo će biti najveći multilateralni skup u Evropi ove godine, prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmed Halil istakao je da je multilateralizam najvažniji za male zemlje, i da je, u tom smislu, uloga Pokreta važna i danas kao i pre 60 godina, kada je osnovan.

„Mi smo veoma mala zemlja, a za male zemlje multimateralizam je ključ za razvoj i bezbednost”, rekao je Halil za Tanjug po dolasku u Beograd.

On je naveo da je Pokret igrao važnu ulogu u svetu, a i danas 60 godina nakon osnivanja, i dalje je važan.

Kada je reč o odnosima Srbije i Maldiva, Halil je rekao da su to dve geografski udaljene zemlje, ali konstatovao da je mnogo turista iz Srbije koji posećuju Maldive, ukazujući da ta zemlje zavisi upravo od turizma.

„Ima prostora za saradnju i u turizmu, ali i u sektoru trgovine postoje stvari koje možemo da uvozimo iz Srbije. Radujemo se toj saradnji i ja ću tokom posete imati razgovore sa mojim kolegama o tome kako možemo da unapredimo saradnju”, rekao je Halil.

Domaćini Samita koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu su Srbija i Azerbejdžan.

Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta kroz i u centru grada, što je i prilika za mnoge građane da se upoznaju sa zastavama država koje nemaju prilike često da vide.

U leto 1961. godine Beograd se spremao da ugosti predstavnike 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom ni Zapadnom bloku. U zgradi Narodne skupštine osnovan je Pokret nesvrstanih koji će u narednim decenijama imati značajnu ulogu u međunarodnim odnosima, podseća RTS.

Jugoslavija je nestala, Pokret opstao. Šezdeset godina od osnivačke konferencije njegov uticaj je znatno manji, iako članice okupljaju više od polovine svetske populacije. Umesto članstva, Srbija danas ima ulogu posmatrača, a u ulozi domaćina ugostiće više od 500 delegata iz celog sveta.

„Kao naši gosti na konferenciji prisustvovaće i ćerka nekadašnjeg predsednika Gane Nkrumaha i sin tadašnjeg predsednika Egipta Nasera. Dvojice lidera koji su sa Titom, Nehruom i Sukarnom bili deo zlatne petorke, idejnih tvoraca nesvrstanih”, izjavio je Ivan Jakšić, savetnik ministra spoljnih poslova.

O boravku njihovih naslednika u Beogradu brine 5.000 ljudi. Dvesta oficira za vezu pružaće im podršku 24 sata dnevno, na raspolaganju će imati 300 vozača i 200 volontera. Delegacije će biti smeštene u pet beogradskih hotela.

„Sastanak je na visokom nivou, takva je i organizacija. Nastojimo da uvažimo sve kulturne i verske različitosti gostiju. Tako ćemo i na Sajmu imati zasebnu prostoriju za molitve, hrana će se pripremati po hindu i halal standardima”, rekao je Jakšić.

Specifičnosti Srbije, njeno kulturno nasleđe, turistički i privredni potencijali – sa svim tim učesnici će moći da se upoznaju na pratećim manifestacijama.

Najmasovniji politički skup u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija organizuje se u strogim epidemiološkim merama. Svi koji učestvuju u organizaciji i realizaciji moraju da pokažu negativan pi-si-ar test. To važi i za predstavnike medija – njih oko 300 je akreditovano za praćenje ovog događaja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*