Policija apeluje da se smire tenzije zbog migranata na ulicama Sombora

Фото: Dnevnik.rs

SOMBOR: Oko 150 Somboraca u četvrtak uveče je, drugi put za redom, održalo proteste na glavnom gradskom Trgu Svetog trojstva, kao i protestnu šetnju kojom su iskazali svoje negodovanje zbog većeg broja migranata na ulicama grada i navodnih problema koji oni uzrokuju domicilnom stanovništvu.

Foto: Dnevnik.rs

Oni su protestovali i pred zdanjem administracije lokalne samouprave, Skupštine grada, odnosno Županije. Za razliku od prethodnog dana protestantima se obratio Mile Suzić, načelnik Odeljenja policije Policijske uprave Sombor, koji ih je pozvao da se za sve probleme koji bi eventualno iskrsli u kontaktu sa migrantima obrate upravo somborskoj policiji. Policija je, naime, nakon svojevrsne racije po ulicama grada tokom četvrtka u sedam autobusa prevezla nekoliko stotina migranata u Prihvatni centar u Preševo.

Podsećajući da je policiji u interesu, uostalom kao i svima, da se u Somboru bezbedno živi, on je rekao da se preduzimaju sve radnje da tako i bude, ujedno podsećajući okupljene na eskalaciju sličnog problema tokom velike migrantske krize 2016. godine i naveo da je od tada bilo mirno sve do pre par dana.

– Eskaliralo je sve nakon rada po pitanju migranata na teritorijama drugih opština u Srbiji, pa se problem prosto prelio ovde kada su lica migrantske populacije došla na područje Subotice, Kikinde i Sombora – pojasnio je načelnik Suzić, po čijim je rečima to policija uočila i preduzela adekvatne radnje. – Nemojte misliti da je akcija od jutros plod vašeg okupljanja. To je bila akcija koja je ranije planirana i odobrena uz saglasnosti određenih ministarstava, Komesarijata, a uključena je bila i lokalna samouprava. Mere i radnje povodom migranata nastavljaju da se i dalje preduzimaju, ali isključivo u skladu sa zakonom.

Načelnik je naglasio da organizovanjem ovakvih i sličnih skupova građani samo odmažu, pošto policija u tom slučaju mora da radi sa smanjenim brojem pripadnika, pošto se angažuje na dodatnim poslovima kao što je osiguranje protestnih okupljanja. Ujedno, Suzić je zamolio građane da, ukoliko već do njih dolazi, okupljanja budu organizovana kako je to zakonom propisano kao i da se izbegne svaki vid ispoljavanja netolerancije, ali i ukazao na sve češće prekršaje koje čine i sami pojedini Somborci iznajmljujući migrantima stanove, salaše i druge objekte.


Digitalna paranoja

Kao svojevrsni generator protestnog okupljanja Somboraca iskristalisala se grupa „Svi mi koji smo protiv migranata“ na društvenoj mreži Fejsbuk. Pored, realno opravdane zabrinutosti zbog očigledno povećanog broja migranata na ulicama Sombora, brojne objave, mahom anonimne, odnosno pod lažnim „nick“-ovima, vrvele su lažnim vestima od onih koje govore o navodnim migrantskim dobacivanjima, psovanjima, nasrtajima na decu, žene, upadima u kuće Somboraca ( što je ovdašnja policija nezvanično, ali odlučno demantovala), pa do onih potpuno bizarnih o navodnim terorističko-yihadističkim ćelijama, pa čak i silovanjima i pucnjavama, ali i pozivima Somborcima da fotografišu migrante i fizički se obračunavaju sa njima bez obzira gde ih i kada zateknu, što, na žalost, pronalazi plodno tle kod mlađe populacije Somboraca.


Relativno umireni objašnjenjem predstavnika policije, okupljeni su zatražili da se u Somboru ipak pojave i predstavnici viših nivoa nadležnih vlasti kako bi dobili odgovore u vezi ovog problema, zadržavajući sebi pravo da ipak nastave sa protestnim okupljanjima. Na žalost, čak i tokom samog skupa na obližnjoj glavnoj gradskoj Ulici Kralja Petra Prvog dolazilo je do sporadičnih verbalnih, pa i fizičkih sukobljavanja ovdašnjih, većinom mlađih, stanovnika sa migrantima.

U jednom momentu, suočeni sa izlivom besa demonstranata i potencijalnim nasiljem, veća grupa migranata je odbila da napusti trgovački objekat „Idea“ u zgradi nekadašnje Robne kuće „Beograd“ i pored činjenice da je ovaj trgovački objekat bio pred krajem radnog vremena i zatvaranjem svojih vrata za kupce. Na sreću, ova „opsada“ se završila bez iole većih incidenata, pa se desetak preplašenih migranata ubrzo uputilo ka Prihvatnom centru Šikara.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*