Poreska zatvorila 44 lokala u Novom Sadu, najviše problema zbog fiskalnih kasa i računa

Inspekcija poreske uprave ove godine je zatvorila 44 objekta u Novom Sadu, među kojima su ugostitelji, pekare, prodavnice i neregistrovani objekti koji su pokušali da posluju nezakonito,piše portal 021.

Poreska zatvorila 44 lokala u Novom Sadu, najviše problema zbog fiskalnih kasa i računa

Epidemija virusa korona, vanredno stanje i sve mere koje su usledile i još uvek su na snazi dovele su mnoge preduzetnike u težak položaj, a deo njih u iskušenje da pokušaju da održe poslovanje kršeći zakon.
Ovo kršenje zakona može da se ogleda u nepoštovanju radnog vremena, ali i u korišćenju situacije kada se smatra da inspektori imaju mnogo veće „boljke“ od kršenja nekog poreskog propisa.
Međutim, sankcionisalo se i ove godine, koja nije nimalo uobičajena ni za koga. Kako za 021.rs poručuju u Poreskoj upravi Ministarstva finansija, u Novom Sadu je od početka ove godine zbog kršenja zakona privremeno zatvoreno ukupno 35 objekata zbog neevidentiranja prometa putem fiskalne kase, kao i sedam objekata zbog neprijavljenih radnika. Jedan objekat je zatvoren zbog neuplaćivanja pazara, a još jedan zbog neregistrovane delatnosti koju je obavljao.
Među njima su, prema podacima Poreske uprave, 22 ugostiteljska objekta, 19 pekara, tri prodavnice i jedan neregistrovani objekat.
Kad zatvori neki objekat na određeni period, Poreska uprava ga prelepi crvenom i vrlo vidljivom trakom koja je znak otkrivanja prekršajnog dela. Poreska uprava reaguje i kad otkrije krivično delo poput falsifikovanja pečata, to jest isprave.
Ukoliko građani primete da određeni objekat posluje uprkos merama inspektora, isto mogu da prijave Poreskoj upravi, koja će po prijavi izaći na teren i sankcionisati preduzetnika.
Neizdavanje fiskalnih računa najčešći je prekršaj, a kako je 021.rs pisao još 2016. godine, neki preduzetnici vrlo su uporni u nameri da varaju građane i državu poslovanjem bez aktiviranja fiskalne kase.
IZVOR:021.RS
FOTO:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*