Portugal postao četvrta zemlja EU koja je zaustavila elektrane na ugalj

( EPA-EFE/CARLOS RAMIREZ)

Portugal je postao četvrta zemlja EU koja je prestala da koristi ugalj za proizvodnju struje pošto je poslednja elektrana na ugalj Pego za vikend prekinulo proizvodnju.

Aktivisti za zaštitu životne sredine danas su pozdravili tu odluku, iako su upozorili da bi moguć prelazak na proizvodnju struje sagorevanjem drvenog peleta bio korak u pogrešnom pravcu.

„Sada je izazov osigurati da komunalna preduzeća ne pogreše zamenjujući ugalj fosilnim gasom ili neodrživom biomasom”, rekla je Katrin Gutman, direktorka kampanje za postepeno izbacivanje elektrana na ugalj u Evropi do 2030, prenosi Beta.

Sagorevanje uglja je najveći pojedinačni izvor emisije gasova staklene bašte.

Portugalski ministar životne sredine Žoao Pedro Matos Fernandes rekao je da predlozi za nastavak rada elektrane Pego, koja je na tenderu, uključuju biomasu, solarnu energiju i proizvodnju električnih vozila.

„Oslobađanje od najvećeg izvora gasova staklene bašte je važan dan za Portugal. Ali to je pogoršano izgledima da se postrojenje pretvori u postrojenje za sagorevanje šuma”, rekao je šef portugalskog ekološkog udruženja ZERO Fransisko Ferejra.

On je dodao da odbacivanje uglja samo radi prelaska na „sledeće najgore gorivo nije odgovor”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*