Poslastičarnice za pse sve popularnije u svetu

Foto: Pixabay / Frantisek_Krejci

Koliko se puta da desilo da vas vaš pas gleda dok jedete sladoled i pogledom traži da mu date bar malo ove poslastice?

Foto: Pixabay / Frantisek_Krejci

Sigurno ste se svaki put setili onih slatkih snimaka sa Instagrama na kojima naši najverniji prijatelji jedu sladoled, ali im ipak niste smeli dati da jedu.

Ono što psima predstavlja problem kod sladoleda koji ljudi mogu da jedu jeste mleko. Sistem za varenje kod pasa može mleko da svari samo u periodu dok su štenad i dok ima je mleko neophodno za razvoj. U svim ostalim slučajevima konzumiranje mleka kod pasa može da izazove dijareju ili povraćanje.

Drugi sastojak običnog sladoleda koji izaziva problem je šećer koji može biti izuzetno toksičan za pse. I poslednji sastojak koji predstavlja problem je čokolada, koju, kao što se zna, psi ne mogu da svare.

Zato su u svetu počela da se otvaraju i poslastičarnice za pse, a jedna od najpoznatijih je Hugo&Celine u Stokholmu u Švedskoj. Prva je počela na svetu da proizvodi sladoled, hranu i slatkiše za pse. Otvorena je leta 2014. godine, ali je prvih godinu dana prodavala sladoled za decu, da bi prvi sladoled za pse bio napravljen 2015. godine u Stokholmu, do danas je usrećila više od 40.000 pasa.

Ova poslastičarnica je dobila ime po dva mala jazavičara. Hugo je smeđi mini jazavičar za kojeg kažu da je uvek gladan. Selin je mali crni jazavičar za kojeg kažu da se boji svega. Ova dva psa su postala zaštitna lica i ime ovog brenda, svaki dan se druže u kancelariji sa vlasnicima ove kompanije. Svaki sladoled proizveden u ovoj kompaniji prvo su probali Hugo i Selin.

U Italijanskom naselju Vieste vođena je debata između poslastičara o tome da se otvori jedna ovakva poslastičarnica i napravi poseban sladoled za pse i mačke. Na kraju je otvorena poslastičarnica u kojoj postoji poseban deo gde ljubimci uživaju u svojoj hrani. Čast da prvi proba sladoled imao je labrador Danko, poznati pas ovog malog italijanskog naselja, koji je bio star 12 godina i bolovao od raka.

Foto: Pinterest

Prvi kamion sa sladoledom za pse se pojavio u Engleskoj. Iako je kamion sa hranom potekao iz američke kulture i predstavlja jedan od vidova amerikanizacije, ipak su se u Engleskoj dosetili da ovaj koncept brze hrane još malo inoviraju.

U proteklih nekoliko godina otvorene su poslastičarnice za pse u Meksiku i Tajvanu. U Njujorku je napravljen sladoled za pse sa ukusom slanine, u Nemačkoj sa ukusom kobasice. Mnogi vlasnici dolaze u ove poslastičarnice samo da bi imali doživljaj od nekoliko minuta držanja štapića sa kojeg njihovi psi jedu sladoled. Istovremeno u ovoj poslastici mogu uživati i njihovi vlasnici.

Vremenom ovakve specijalne poslastičarnice postaju sve popularnije u svetu, pa nije ni čudo što jedna takva dolazi i kod nas. U Beogradu će kuce moći sve do kraja decembra da se oslade ovom poslasticom, a nakon zimske pauze, od marta 2020. godine sladoled će se naći u stalnoj prodaji. Ideja je potekla od beogradske agencije Block&Roll, u sklopu kampanje “10 dobrih ideja”, kojom ova agencija slavi 10 godina postojanja.

Naime, majstori iz “Poslastičarnice” iz ulica Maršala Burjuzova su se potrudili da naprave sladoled po meri naših ljubimaca – bez šećera i mleka, kako bi naši ljubimci u njemu bezbedno uživali.

Ova poslastičarnica u Beogradu otvara se 10. decembra, a sav prihod koji se prikupi od prodaje ovih sladoleda će biti korišćen za pomoć životinjama, kao što je nabavka hrane i drugih potrepština za potrebe Animal Rescue Srbija, neprofitne organizacije koja se bavi spašavanjem životinja u nevolji na teritoriji Srbije.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*