Posle 20 meseci Izrael otvorio granice za strane turiste, ali ne za sve

Izrael turistiIzvor: REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Izrael je danas otvorio svoje granice prvi put od marta prošle godine za turiste vakcinisane protiv kovida -19 i one koji su se oporavili od te bolesti.

Velikoj većini turista nije bilo dozvoljeno da ulaze u Izrael od početka pandemije, a otvaranje granica je više puta odlagano tokom ove godine pošto se zaraza korona virusom širila i smanjivala.

Ministarstvo turizma Izraela je pozdravilo novu meru ključnu za postepeno obnavljanje grane privrede koja je pretrpela veliku štetu zbog pandemije i restrikcija.

Strogi uslovi i restrikcije

Ipak neće svi tursiti moći odmah da posećuju Izrael i oni koji dođu suočiće se sa restrikcijama.

Dolazak će biti dozvoljen samo onima koji ne stižu iz zemalja označenih kao crvenim zbog velikog broja zaraženih i ako su se vakcinisali u roku od 180 dana pre ulaska u avion.

Od sredine ovog meseca Izrael će dozvoliti dolazak turistima vakcinisanim ruskom vakcinom Sputnjik, a za sada se priznaje samo imunizacija vakcinama koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA).

Vakcinisani Sputnjikom moraće da se podvrgnu serološkom testu uz standardni PCR test kroz koji moraju da prođu svi turisti pre ulaska u avion i po dolasku u Izrael.

Zdravstvene radnike posebno brinu turisti iz Rusije

Na osnovu dosadašnjih propisa organizovane grupe turista počele su da stižu u maju, ali u ograničenom broju. Uz to su mogli da dođu izraelski građani ili oni sa pravom boravka, uz posebne dozvole.

I mada su otvaranje granica pozdravili turistički zvaničnici neki zdravstveni radnici upozoravaju da će Izrael biti izložen novim sojevima virusa, a posebno ih brinu turisti iz Rusije, gde je dnevna smrtnost od kovida -19 visoka.

Izrael je trenutno, kako se čini, na kraju četvrtog talasa zaraze koronavirusom i u nedelju je bilo 218 ozbiljno obolelih od kovida-19, a pre samo mesec dana bilo ih je gotovo 750.

Stopa pozitivnosti testova na virus bila je 0,64 u nedelju, najniža od početka jula, a zabeleženo je 225 novih slučajeva zaraze i niko nije preminuo.

Od početka pandemije u Izraelu je od posledica kovida-19 preminulo 8.100 ljudi.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*