Posle 26 godina uhapšen optuženi za genocid u Ruandi Felitien Kabuga

FOTO:EPA

Francuske vlasti uhapsile su Felitiena Kabuga, jednog od najtraženijih begunaca na svetu, za koga se sumnja da je bio vodeća ličnost u genocidu 1994. protiv Tutsija u Ruandi, saopštio je Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc je izjavio da hapšenje Kabuge podseća da odgovorni za genocid mogu biti izvedeni na odgovornost, čak 26 godina nakon njihovih zločina.

FOTO:EPA

„Naše prve misli moraju biti sa žrtvama i preživelima genocida u Ruandi. Zagovaranje u njihovo ime neizmerna je profesionalna čast za celu moju kancelariju. Što se međunarodne pravde tiče, hapšenje Kabuge pokazuje da možemo uspeti kada imamo podršku međunarodne zajednice“, nave je Bramerc.

Ovo hapšenje, kako je dodao, počast Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje je uspostavilo Mehanizam za nastavak procesuiranja ratnih zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Bramerc je zahvalio Francuskoj i njenim organima za sprovođenje zakona, posebno Centralnom uredu za borbu protiv zločina protiv čovečnosti, genocida i ratnih zločina i Kancelariji prokuranskog generala iz pariskog „Cour d’Appel-a“

Pomenuo je i druge partnere čiji su doprinosi bili neophodni, uključujući agencije za sprovođenje zakona i tužilaštvo iz Ruande, Belgije, Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Austrije, Luksemburga, Švajcarske, Sjedinjenih Država, EUROPOL-a i INTERPOL-a.

Optužbe po sedam tačaka za genocid

Kabuga je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom Ujedinjenih nacija za Ruandu 1997. godine po sedam tačaka optužnice za genocid, saučesništvo u genocidu, direktno i javno podsticanje na genocid, pokušaj vršenja genocida, zavera na počinjenje genocida, progon i istrebljenje, a sve u vezi sa zločinima počinjenim tokom genocida 1994. godine protiv Tutsija u Ruandi.

Pokolj je započeo 6. aprila 1994. godine i trajao je 100 dana.

Tadašnji predsednik Žuvenal Habijarimana i njegov kolega iz Burundija Siprijen, obojica pripadnici naroda Hutu, ubijeni su kada je avion u kojem su se nalazili oboren iznad Kigalija. Napadači nikad nisu otkriveni, a taj napad izazvao je pokolj nad manjinskim narodom Tutsi.

Svakodnevno je ubijano po 10.000 ljudi i tada je, tokom tri meseca, „zbrisano“ 70 odsto populacije naroda Tutsi.

Genocid je okončan u julu 1994. godine kada je Ruandski patriotski front došao iz Ugande i preuzeo kontrolu u Ruandi.

Po okončanju odgovarajućih procedura prema francuskom zakonu, očekuje se da Kabuga bude izručen i smešten u pritvor Mehanizma u Hagu, u Holandiji, gde će mu se suditi.

Francuska policija uhapsila je Kabugu u sofisticiranoj, koordinisanoj operaciji, uz istovremeno pretresanje na više lokacija, navodi se u saopštenju Mehanizma.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*