Potpisan Sporazum u oblasti obrazovanja između Republike Srbije i Republike Srpske

Vlada Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisali su danas u Tršiću Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, koji predviđa ispunjavanje zajedničkih ciljeva Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori.

Ministar Šarčević je istakao da je reč  o veoma značajnom Sporazumu.

Vlada Srbije

„Ovo je samo nastavak saradnje koji omogućava Sporazum o  uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske. Ono što povezuje mlade ljude sa ovih prostora je jezik, kultura i tradicija-  rekao je ministar Šarčević, dodajući da će tokom današnjeg sastanka posebno razgovarati i o organizovanju zajedničkih ekskurzija, zajedničkih takmičenja, kao i povezivanju škola iz Srbije i Republike Srpske.

Ministar Šarčević je istakao da postoji zajednička briga o Srbima koji žive u dijapori.

„Mi smo za nepune tri godine osnovali mnogo srpskih škola u inostranstvu, naročito u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Kipru, kao i u drugim   zemljama. Osnivanje srpskih škola u inostranstvu je u ekspanziji – naveo je ministar i dodao da se velika pažnja trenutno posvećuje organizaciji srpskih škola u Sloveniji i Albaniji.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocenila je da Sporazum resornih ministarstva znači mnogo jer njime definiše zajednički nastup kada je reč o srpskoj dijaspori.

„Uključivaćemo učenike iz srpske dijaspore u programe koji će se realizovati u Republici Srpskoj i  Republici Srbiji. Isto tako, predviđen je zajednički rad naših ministarstva kada su u pitanju zajednički planovi i programi, zajednički udžbenici, nastavni kadar u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada dece u dijaspori.– rekla je ona.

Strane potpisnice su saglasne da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz zajednički rad na negovanju i očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori,  na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma, izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika,raditi na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, kao  organizovanje letnjih škola za decu iz dijaspore u zemljama matice.

Današnjem potpisivanju Sporazuma i radnom sastanku prisustvovali su predstavnici  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, direktori škola, kao i predstavnici institucija koje se bave obrazovanjem.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*