Povećan broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je održana promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Tom prilikom istaknuto je da se iz godine u godinu povećava broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem, da je grad Subotica svestan značaja dualnog obrazovanja, da je među prvima prepoznao prednosti koje ono nudi i da se u Subotici po tom modelu obrazuje skoro jedna četvrtina od ukupnog broja učenika koji se školuju po dualnim principima obrazovanja na teritoriji AP Vojvodine.

Gradonačelnik Bogdan Laban je, u uvodnom obraćanju, rekao da grad Subotica godinama unazad svojim aktivnostima  pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja, i da cilj uvođenja dualnog obrazovanja nije obrazovati učenike za rad u inostranstvu, nego učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada.

– Subotica u korak prati investicije i mere  sa najvišeg državnog nivoa  koje su već uverile mnoge  mlade ljude da treba da ostanu u Srbiji. Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone na srpski obrazovni sistem. Mi u korak pratimo i pravac reformi koje se sprovode na državno nivou. U cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice, vodimo računa da podstičemo upis učenika na deficitarne obrazovne profile, i u tom cilju stimulušemo učenike prvih razreda srednjih škola  stipendiranjem 30 učenika koji koji pohađaju nastavu  na  dualnom obrazovanju – naveo je gradonačelnik Laban.

Ovakav model dualnog obrazovanja, dodao je,  nudi višestruku korist – i kompanijama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon svog školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struci, i lokalnoj samoupravi jer se obrazuju kadrovi koji su nam potrebni.

– Neki obrazovni profili nisu dovoljno atraktivni za upis, ali su neophodni za normalno funkcionisanje jedne lokalne zajednice i moraju da predstavljaju predmet opšteg društvenog interesovanja. Ono što je suštinski bitno je to da se u društvu promeni stav prema radu, zanatskim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena, dostojanstvena zanimanja koja su nam, praksa to pokazuje, preko potrebna – poručio je gradonačelnik Laban.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara  za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Biljana Kašerić navela je da se iz godine u godinu povećava broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem i da se u školskoj 2019/2020. godini na teritoriji AP Vojvodine, po dualnim principima obrazovanja školuje – 1857 učenika, u 82 odeljenja, u 15 lokalnih samouprava, u 24 srednje škole, u osam područja rada i 17  obrazovnih profila.

– Od ukupno 11.833 učenika upisanih u prvi razred srednjih stručnih škola, 6,9 odsto učenika upisano je za dualne obrazovne profile. U Subotici je u tekućoj školskoj godini za devet dualnih obrazovnih profila, u četiri srednje škole, u prvi razred upisano osam odeljenja sa 220 učenika, sa realizacijom upisa od gotovo 92 odsto. U Subotici se po dualnom modelu ukupno obrazuje 414 učenika, što je skoro jedna četvrtina od ukupnog broja učenika u dualnom obrazovanju na teritoriji AP Vojvodine – istakla je Biljana Kašerić.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić naglasila je, između ostalog, da će se ovim modelom obrazovanja pored sticanja znanja osnažiti kompanije i vratiti  nešto što dugo nismo imali, a to su dve komponente: jedna je radost obrazovanja da možemo da proverimo koliko naše obrazovanje vredi i da u tom procesu uživamo, a druga da vratimo onaj patriotizam i rodoljublje koji toliko godina nedostaju u našoj zemlji.

– Dragi mladi, ne postoji obećana zemlja. Učinimo ovu zemlju pravom, moćnom zemljom, zemljom znanja, zemljom radosti, zemljom mogućnosti za građenje karijere i pokažimo svima onima koji su otišli iz ove zemlje, iz ovog divnog grada, da mi to možemo. Da će ovo postasti jedan sjajan grad, sjajan ekonomski razvijen region i da ćemo sve mlade koji su otišli ubediti da se vrate – podvukla je Gabrijela Grujić.

Vršilac dužnosti direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Biljana Štavljanin kazala je da smatra da teorija bez prakse nije jedna celina, da će dualno obrazovanje doneti veliki doprinos za razvoj našeg društva i da svako treba da ostane ovde, da uči i ulaže u sebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*