Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas popodne sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba. Premijerka Brnabić inicirala je sastanak kako bi i lično čula njihove primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je u skupštinskoj proceduri.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

U otvorenom razgovoru, na sastanku je usaglašeno tri amandmana na predloženi zakon koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala. Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje. Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

 

Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade Srbije i roditelja. Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima.

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije i istakla da su i vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima. Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*