Predsednik Srbije posetio vojnike u kasarni „Topčider“

PREDSEDNISTVO SRBIJE
BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nenajavljeno je posetio pripadnike 5. bataljona Vojne policije u kasarni „Topčider“, od kojih je želeo neposredno da čuje kako oni vide stanje u vojsci.

Vučić je sa pripadnicima vojne policije razgovarao tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima..

PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga u kasarni su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, komandant Garde general major Milomir Todorović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnik Uprave za operativne poslove general major Želimir Glišović.

Raport mu je podneo kapetan Strahinja Babić.

Predsednik Vučić čestitao je ministru odbrane i načelniku Generalštaba „skok“ vojske  Srbije za 13 mesta na listi američkog vojnog sajta Global fajer pauer, istakao da je zadovoljan što je za kratko vreme u vojsci mnogo obnovljeno i urađeno, te najavio povećanje plata „običnim“ vojnicima.

Vučić je rekao da je takva pozicija srpske vojske na američkom sajtu u neku ruku i očekivana, ali i primetio da je to bilo teško, jer i Hrvatska ima „strahovito snažnu vojsku“.

„Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, posle teških reformi, uspeli da mnogo obnovimo i uradimo“, rekao je Vučić.

On je dodao da će se raditi na tome da se plate povećaju vojnicima, koji imaju najniže zarade u vojsci.

„Ključna stvar su plate i mislim da su gerenali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni. Problem su nam vojnici, čije su plate 44.000 – 45.000 dinara i moramo da ih povećavamo, kako bismo imali veći broj vojnika i popunjenost vojske“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da sada vojnici imaju dva do tri para čizama, a da će do Vidovdana svaki pripadnik VS imati po četiri para.

„To što sada radimo je viši standard“, reko je Vučić.

Predsednik je naveo da se mora ubrzati izgradnja stanova, da pripadnici vojske vide da imaju budućnost za sebe i porodice.

Američki vojni sajt Global fajer pauer objavio je najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije – Hrvatska na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju „indeks moći“, odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*