Predstojeće leto u Evropi: Vrelo, suvo, uz požare i jake oluje

Foto: Pixabay

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće leto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim delovima starog kontinenta prete velike suše, jake oluje i šumski požari.

Foto: Pixabay
Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podeoka„, izjavio je meteorolog Tajler Rojs iz AccuWeather.
Nigde u Evropi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj. Najviše će biti pogođeni usevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi.
Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.
Proleće u Španiji i Portugalu obeležila je natprosečna količina padavina za ovo doba godine, ali leto će zato biti potpuno ili uglavnom suvo.
Bujanje vegetacije tokom proleća i dugi periodi vrućine stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području„, upozoravaju meteorolozi.
U područjima od severa Francuske do severa Poljske moguće su razorne oluje.
Centralna i severna Francuska, Nemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suve zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa severa. Upravo tim područjima prete jake oluje praćene gradom, razornim vetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava AccuWeather.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*