PREMIJERA – FILM – PROJEKAT „MUZEJ MLADIH“

U okviru projekta „Muzej mladih“, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, u partnerstvu sa Udruženjem građana „Umivanje“, realizovala je radionice dokumentarnog filma pod nazivom Vreme je da upoznaš baštinu, na kojima su se učesnici, novosadski srednjoškolci i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, upoznali sa medijem filma i tehnikama snimanja i montaže. Premijera će biti održana u subotu, 14. decembra 2019. godine u 16 časova.

Realizovana je kao deo projekta „Muzej mladih“, u okviru programa OPENS 2019, uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

 

Inspiracija i predmet pažnje mladih u realizaciji projekta bili su Pavle Beljanski i kolekcija umetničkih dela sadržana u Spomen-zbirci Pavle Beljanskog. Prvobitna ideja je bila da prave „klasične“ dokumentarne filmove o Pavlu Beljanskom koje će kao završni, kolektivni rad, predstaviti publici u formi omnibusa. Međutim, da film ne bi bio „odvojen“ od same kolekcije, proces je tekao tako da su mladi sami došli do rešenja. Svaki učesnik birao je po jedno umetničko delo iz Spomen-zbirke kao inspiraciju za kreiranje kratkog filma koji sadrži dokumentarne činjenice o samom delu, autoru ili pak kolekcionaru. Učesnici u izrazu nisu bili ograničeni samo na dostupnu faktografiju u vezi s delom, već im je omogućeno da daju ličnu refleksiju i interpretaciju – dela, umetnika ili kolekcionareve povezanosti s njima.

Mladi stvaraoci, učesnici radionice, izborom ovog načina predstavljanja dela iz Spomen-zbirke, svojom kreativnošću i novom poetikom dali su lični pečat i novu dubinu delima kojima su se bavili: U ateljeu (1936) Koste Hakmana, Šid pod snegom (1935) Save Šumanovića, Portret Pavla Beljanskog (1943) Sretena Stojanovića, Mrtva priroda (1939) Jefte Perića, Sremski Karlovci (1950) Ljubice Cuce Sokić, Enterijer (1935) Marka Čelebonovića, Glava devojke (1909) Vidosave Kovačević, Ćira Falcione (1944) Milana Konjovića, Rak (1936) Petra Lubarde i Šah (1933) Marka Čelebonovića.

 

U razgovorima sa učesnicima radionica, istaknuto je da mladi u savremenom dobu i to ne samo preko društvenih mreža, „preleću“ (u toku dana) preko više stotina fotografija, ne baveći se njihovim sadržajem niti svojim odnosom prema njemu. Na isti način reaguju i kada se nađu u muzejima i galerijama. Zbog toga se i došlo na ideju da se, mladi konzumenti na prvom mestu, kratkim filmovima zaustave ispred određenog dela na koje se film odnosi i ponudi im se jedna drugačija dimenzija eksponata ispred kojeg stoje.

Prezentacija radova – kratkih filmova – raspoređena je po celoj postavci tako da svaka obrađena slika ima istaknut QR kod, pomoću kojeg publika može preko svojih mobilnih ili tablet uređaja da učita film napravljen za tu sliku. Na taj način publika ostaje u postavci gde, pored kratkih filmova koje može da prati, istovremeno obilazi i posmatra i druga dela u kolekciji. Ovim delom projekta „Muzej mladih“ Spomen-zbirka Pavla Beljanskog komunicira sa publikom jezikom mladih, jezikom novih tehnologija koji je njima blizak, čime se stavlja u red onih muzeja koji likovno stvaralaštvo približavaju mladim konzumentima, ali ne i samo njima.

 

Učesnici u projektu:

Vanja Vujin, Aleksandra Vulanović, Marko Glišić, Ana Đurić, Teodora Jajić, Vanja Janković, Maja Janković, Mateja Kardelis, Svetlana Klopan, Sonja Knežić, Andrea Medić, Teodora Milić, Jana Panajotović, Nikola Radovanov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*