Preminula 24 pacijenta, koronavirusom zaražene još 1.304 osobe

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom izgubila još 24 pacijenta. Potvrđena su 1.304 nova slučaja zaraze od 9.074 testirana uzorka.

U Rasinskom okrugu 26 novoinficiranih, preminula četiri pacijenta

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, od juče je infekcija koronavirusom potvrđena kod još 26 lica u Rasinskom okrugu. Najviše novoobolelih je iz Trstenika 11, Kruševca 8, Varvarina 6 i jedan iz Ćićevca, dok Aleksandrovac i Brus nisu prijavili nove slučajeve.

Od početka pandemije koronavirus potvrđen je kod 20.934 lica u Rasinskom okrugu, izlečenim se smatra 18.892, a preminulo je 518 osoba.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu na lečenju je 38 pacijenata, šestoro više nego juče.

U kovid bolnici, koja zbrinjava srednje teške i teške pacijente iz cele Srbije, hospitalizovano je 141, od čega je na aparatima za veštačku ventilaciju 5 lica. Uprkos svim naporima lekara preminulo je četvoro pacijenata.

Na području Rasinskog okruga vakcinacijom je do sada obuhvaćen 31 odsto punoletnih građana. Prvu dozu primilo je preko 57.600 stanovnika, a drugu dozu više od 46.000.

Posle tri praznična, neradna dana. juče je nastavljena imunizacija.

Od 1.083 građana u Rasinskom okrugu koji su vakcinisani, 774 to je učinilo u Kruševcu, koji sa 35 odsto punoletnih lica, koja su od početka masovne imunizacije primila prvu dozu vakcine, beleži najbolji odziv.

Prema rečima dr Marine Kostić, direktorke Doma zdravlja u Kruševcu stepen vakcinacije se odrazio i na pad broja pregleda u kovid ambulanti.

„Uglavnom je u zadnjoj nedelji bilo između 30 i 50 prvih pregleda. Drugih pregleda je bilo između 50 i 70. Manji broj upućivanja na infektivno odeljenje što znači da su sve to lakše kliničke slike i stvarno to nas raduje. Samo još malo da vidimo kad prođe ovaj praznik da li će se ta epidemiološka situacija zadržati“, rekla je za RTS dr Marina Kostić.

Masovna vakcinacija od 8 do 20 časova u Kruševcu će se od sutra obavljati na devet punktova, u Hali sportova, Bivolju i Parunovcu, a kineskom vakcinom i u 25 ambulanti na seoskom području.

Grupa građana Severne Makedonije dobila drugu dozu vakcine u Vranju

U Sportskoj hali u Vranju, danas su državljani Severne Makedonije primili drugu dozu vakcine.

Pojedinačno i organizovano pristizali su od ranih jutarnjih sati da se vakcinišu, zdravstveni, medijski i drugi radnici i penzioneri iz Severne Makedonije. Na spisku za drugu dozu danas je bilo 200 ljudi.

„Vakcina dobro dođe ne samo nama estradnim umetnicima, već i svima drugima da nekako vratimo životni tok i počnemo da živimo normalno“, navodi Đina Popos Đokse, estradni umetnik iz Skoplja.

U znak zahvalnosti Srbiji, Gradu Vranju, zdravstvenim radnicima, doneli su prigodne poklone, postavili bilborde, otpevali pesmu uz propisane mere bezbednosti.

„Svima onima koji su nam pomogli da realizujemo ovu akciju, spremili kao malo iznenađenje, pre svega bedževe gde se zahvaljujemo na oba jezika, srpskom i makedonskom, kao i majice“, kaže Nataša Stančić iz Srpskog kulturnog centra „Spona“ u Skoplju.

Državljani Severne Makedonije su tri puta do sada, organizovano vakcinisani u Vranju.

„Zbog toga smo jako ponosni. Imamo dve grupe Makedonaca koji su vakcinisani 28. i 29. aprila i tu grupu očekujemo negde posle 20. maja“, ukazuje dr Ljiljana Antić, direktor ZC u Vranju.

„Što veći broj i Makedonaca dobiti priliku da se vakciniše i samim tim nastaviti buduću saradnju i na polju ekonomije i na polju turizma i u ostalim delatnostima“, dodaje Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja.

U Sportskoj hali istovremeno su vakcinisani i Vranjanci, od početka imunizacije vakcinisano je 47,33 odsto odraslog stanovništva.

Na respiratoru 138 pacijenata

Prema najnovijim podacima, u Srbiji su potvrđena 1.304 pozitivna uzorka na koronavirus, od testirana 9.074.

Bitku sa kovidom izgubila su još 24 pacijenta, ukupno 6.456 od početka epidemije.

Na bolničkom lečenju je 4.429 pacijenata, od kojih je 138 na respiratoru.

Epidemijska situacija se poboljšava. Lekari upozoravaju da samo kombinacija vakcinacije i zaštite može da zaustavi epidemiju.

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da je situacija  poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji.

Ona je za Tanjug rekla da da protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali da se ipak nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

Vojnomedicinska akademija od početka epidemije koronavirusa zbrinjava nekovid pacijente, ali su zaposleni u toj ustanovi angažovani i u vojnim kovid bolnicama u Areni i na Karaburmi.

Načelnik VMA, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, apelovao je na sve da se vakcinišu, jer ne postoji nijedan razlog da to ne učine, kao i da će time poštedeti zdravstvene radnike.

U privremenoj bolnici u Areni nalazi se 146 pacijenata, dok se u Vojnoj bolnici na Karaburmi leči 90 pacijenata.

Dodao je da je, u poređenju sa prethodnim periodom, uočen dobar pad broja zaraženih u kovid sistemu, kada je u pitanju bolnica u Areni.

U Tržnom centru „Ušće“ tokom praznika je pripremljen novi punkt za vakcinaciju, koji će početi s radom u četvrtak, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„U četvrtak ujutru, kada počne vakcinacija, spremamo veliko iznenađenje o kome će Beograd da priča“, napisao je Vesić na Fejsbuku.

Istakao je i da je u Beogradu, sa jučerašnjim danom, vakcinisan svaki treći sugrađanin.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*