Preminuo glumac Zoran Miljković

Glumac Zoran Miljković, najpoznatiji kao Ilija iz „Otpisanih“, preminuo je u 73. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama u pozorištu „Duško Radović“, ali i brojnim epizodnim ulogamam u popularnim serijama i filmovima.

 

Od njega se ovaj teatar pozdravio u čitulji objavljenoj u jednim dnevnim novinama. „Poslednji pozdrav dragom kolegi, glumcu koji je u Malom pozorištu „Duško Radović“ proveo 35 godina, od čega 15 kao prvak pozorišta. Neka mu je večna slava“, navodi se u čitulji.

Za sobom je ostvario veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja „Poslednja trka“ sa grlom Zimzelen. Govorilo se da u staroj Jugoslaviji samo dva glumca su bila u stanju da bez kaskadera odjašu veoma tešku trku preko šiblja: to su Boban Petrović i njegov kum Zoran Miljković.

Pamte se kreacije u „Otpisanima“, „Vrućem vetru“, „Boljem životu“, seriji „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“ Emira Kusturice, pomenuta „Poslednja trka“, ali i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Poslednjih desetak godina intezivno je radio sa producentskom kućom „Film 87“ iz Rima i za italijansku televiziju „RAI UNO“.

Snimio je desetak serija i TV filmova među kojima „Zaboravljeni“, „Velika pljačka trezora“, „Belgrado Sling“, „Buono Papa“, „Ano 70″,“Lo Skandalo de la Banka Romana“. Takođe je igrao i u nekoliko američkih filmova: „Logor Sobibur“, „Bledo Lice“, „Koriolan“, pored velikih svetskih glumaca kao što su Deni Hjuston, Ralf Fajns, Riki Tonjaci, Vinset Perez.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*