Preminuo Ulaj, bivši partner Marine Abramović

EPA ANDREAS-ARNOLD

Sa umetnicom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli

EPA ANDREAS-ARNOLD

UTICAJNI konceptuelni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, jedan od pionira performansa preminuo je u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Ulaj je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli.

Ulaj iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti ni da prisustvuje retrospektivnoj izložbi „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i deo njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

Razišli su se nakon performansa na Kineskom zidu, prešavsi više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva.

Svoj zajednički rad Marina i Ulaj su definisali u manifestu „Povezani radovi: Umetnost življenja“.

Susreli su se ponovo u okviru performansa “Umetnik je prisutan” Marine Abramović u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kada se Ulaj pojavio u galerijskom prostoru, došavši iz publike, i seo za sto pred Marinu.

Ulaj je i u samostalnom radu eksperimentisao sa različitim oblastima vizualnih umetnosti, koristeći svoj čuveni “polaroid” i često insistirajući na učešću publike u njegovim performansima.

Iz Amsterdama se 2009. preselio u Ljubljanu, gde je i preminuo.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*