Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću do kraja 2020

EPA-EFE/JUSTIN LANE
NJUJORK –

Predsednik Mehanizma Karmel Ađijus najavio je danas da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.

Takođe, do kraja naredne godine očekuje se i izricanje presude u ponovoljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, rekao je Ađijus predstavljajući šestomesečni izveštaj u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, navodi se u saopštenju Mehanizma.

EPA-EFE/JUSTIN LANE

Na istoj sednici, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na članove SB UN da se aktivno angažuju na rešavanju otvorenih pitanja u radu Mehanizma za krivične sudove u Hagu, čiji je mandat na isteku.

On je rekao da su mnoga pitanja i sugestije Srbije do sada ostale bez odgovora i posebno ukazao na bojazan Srbije zbog tendencija da se izmeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prevremenog puštanja na slobodu.

Istovremeno je negodovao što već deceniju izostaje odgovor na inicijativu Srbije da njeni osuđeni državljani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*