PREVREMENO ROĐENE BEBE Pregledi retinopatije u Dečjoj bolnici

Фото: Дневник.рс

U Institutu za zadravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odnosno novosadskoj Dečjoj bolnici,od Nove godine, biće mogući pregledi kod očnog lekara zbog retinopatije kod prevremno rođene dece.

Foto: Dnevnik.rs

Godišnje se u Vojvodini prevremeno rodi više od 300 beba i one od Nove godine više neće morati da idu u Beograd na pregled kod očnog lekara zbog retinopatije jer će im ta usluga biti dostupna i u Institutu za zadravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odnosno novosadskoj Dečjoj bolnici, saznaje „Dnevnik”. Vršilac dužnosti direktora te ustanove docentkinja dr Jelena Antić kaže kako su u toku završne pripreme za formiranje te službe.

– Od Nove godine počinje da radi oftalmologija u okviru rešavanja retinopatije koja se radi kod prevremeno rođene dece – najavila je za „Dnevnik” dr Jelena Antić. – Do sada smo to radili zahvaljujući volonterskom radu, a sada će sve biti i ozvaničeno. Prikuplja se novac za nabavku retkem aparata, za praćenje i rešavanje tih pacijenata, a pomoć su nam obećali i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kao i pojedinci. Aparat košta oko 150.000 evra.


Optimalan vid 20/20

– Svetska zdravstvena organizacija je narednu, 2020. godinu posvetila akcijama za dobar vid, jer je 20/20 oznaka za optimalan vid. Takvim inovacijama i mi pokušavamo da pratimo akcije Svetske zdravstvene organizacije – poručila je dr Antić.


Kada je reč o kadru, direktorka Dečje bolnice kaže da će biti angažovan jedan lekar-specijalista koji to isto radi i u Beogradu, kao i jedan mladi lekar koji će početi specijalizaciju da bi se obučio da prati tu patologiju.

– Godišnje imamo oko 300 pacijenata, odnosno prevremeno rođene dece s retinopatijom. Plan je da se  oftalmologija širi i u drugim segmentima, ali rešavanje problema retinopatije je trenutno najpotrebnije pacijentima. Mi sada radimo s kolegama iz Kliničkog centra Vojvodine, gde se radi i dijagnostika i lečenje, kao i operacije dece, ali treba da radimo i druge vrste očne patologije – kazala je dr Antić.

Razvijanje oftalmologije u Dečjoj bolnici planiraju da urade u tri faze. Prva je rešavanje retinopatije kod prevremeno rođene dece, a druga faza je zbrinjavanje ostale patologije. Te dve faze planiraju da realizuju u godini pred nama, dok treću fazu ne veruju da će moći da postignu tokom 2020. godine.

– U trećoj fazi planiramo da radimo operativno zbrinjavanje drugih patologija kod dece, kao što je strabizam, kao i katarakta, koja se retko javlja u dečjem uzrastu, i druge intervencije. To ne očekujemo da ćemo uspeti pre 2021. godine. Kada su prve faze u pitanju, planiramo da one funkcionišu i kada je reč o lečenju, i o kontrolama u ambulanti, kao i u praćenju pacijenata – najavljuje dr Antić.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*