Primenjuju se mere protiv koronavirusa, na Batrovcima 50 putnika vraćeno sa granice

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb
BATROVCI –

Vlada Srbije donela je mere u borbi protiv koronavirusa. Od juče nema letova iz zemalja koje su žarišta virusa, a proveravaju se i putnici na drumskim graničnim prelazima. Na Batrovcima je dvadesetak automobila sa oko 50 putnika vraćeno je sa granice.

Većina vraćenih putnika na Batrovcima su državani Severne Makedonije koji rade u severnom delu Italije gde je i žarište koronavirusa, javlja dopisnik RTS-a.

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Nove mere ne primenjuju se samo u putničkom, nego i u teretnom saobraćaju, pa je od juče sa granice vraćeno i nekoliko kamiona.

Granični policajci imaju neophodnu zaštitnu opremu – rukavice, maske, dezinfikaciona sredstva, a po potrebi koristiće i zaštitna odela.

I prema našim državljanima koji dolaze iz Italije se primenjuju sve mere zaštite kao i prema drugim putnicima. Posle kontrole sanitarne inspekcije, do sada nije bilo onih prema kojima su trebale da budu preduzete dodatne mere nadzora.

Svi koji dolaze iz tih zemalja dobijaju uputstva šta treba da rade kada dođu u Srbiju, kao i brojeve telefona svih zavoda za javno zadrvlje kojima treba da se jave ako osete bilo kave simptome koronavirusa.

Putnici koji su iz Bergama sleteli u Niš poslati u kućnu samoizolaciju

Kada je reč o aerodromima, državljani zemalja gde je žarište koronavirusa ne mogu da prođu graničnu kontrolu, a avio-kompanije ukidaju letove do tih destinacija. Pre nekoliko dana jeto uradila i „Er Srbija“, a juče i kompanija „Rajan er“.

Direktor „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković kaže za RTS da je odluka Vlade Srbije dala jasna uputstva da je zabranjen i ograničen ulazak ljudi koji dolaze iz zemalja u kojima je žarište, pre svega stranih državljana.

„Što se tiče domaćih državljana, sa njima se postupa u skladu sa uputstvima Ministarstva zdravlja – oni su podvrgnuti kontroli kada dođu“, dodaje Zdravljaković.

Ukazao je da suputnici koji su juče sleteli u Niš iz Bergamaposlati u kućnu samoizolaciju.

Za sada su iz Niša suspendovani letovi do Italije i Švajcarske.

Ukazao je da je od 23. januara na niškom aerodromu instalirana termovizijska kamera i da su u stalnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i svim ostalim službama.

„Mi smo spremni za ovu situaciju, imamo dovoljne količine svih sredstava koji su neophodne za dezinfekciju prostora i za zaštitu naših zaposlenih što nam je u ovom trenutku prioritet“, naglasio je Zdravković.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*