Pripadnici vojne policije VRS osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva

Beograd — Apelacioni sud u Beogradu preinačio presudu Marku Paukoviću (48) i Draganu Bajiću (52) koji su zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi.

Pripadnici Vojne policije VRS su pravosnažno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva pet muslimanski u mestu Kamičak u opštini Ključ u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Oni su prethodno u dva navrata u prvostepenim postupcima bili oslobađani od optužbi zbog nedostatka dokaza.

Ovom trećestepenom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je drugostepena presuda tog suda kojom je u maju ove godine preinačena druga prvostepena oslobađajuća presuda.

Bajić i Pauković su sada pravosnažno proglašeni krivim što su 10. oktobra 1992. godine u mestu Kamičak kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske ubili Hasana Rahića (60), Minku Jusić (70), Muniru Hotić (54), Đemilu Behar (54) i tada maloletnu Safetu Behar (12), pucajući u njih iz automatskim pušaka.

U obraloženju pravosnažne odluke Apelacionog suda navodi se da izvedeni dokazi nesumnjivo ukazuju na jedini mogući zaključak – da su baš ovi okrivljeni izvršili ovo krivično delo. Sud je utvrdio i da je kod okrivljenih postojao, kako kaže, jedinstveni umišljaj jer je „jedan prihvatao radnje drugoga kao svoje i zajedničke izražavajući time volju da zajedno izvrše delo“.

Prilikom donošenja odluke o kazni, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cenio njihov raniji život, da su u vreme izvršenja krivicnog dela imali 21, odnosno 24 godine, kao i njihove porodične prilike.

Kao otežavajuću okolnost sud je cenio težinu izvršenog krivičnog dela i nastale posledice, odnosno da je tom prilikom stradalo petoro ljudi, od čega četiri žene i devojčica od 12 godina, kao i da su ubijeni bili nezaštićena lica koja nisu doprinela ovakvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osećaj ugroženosti.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*