Privredni savjet – Grad odobrio olakšice

GRAD BJELJINA

Glavna obaveza svih poslodavaca na području Grada Bijeljina, u vrijeme kada su svi pojedinci, ustanove i entitetske i državne institucije posvećene borbi protiv širenja zaraze novim korona virusom, je da se pobrinu za zdravlje svojih radnika, nakon čega se očekuje adekvatna pomoć lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske privrednom sektoru, zaključak je Privrednog savjeta Grada Bijeljina.

Predsjednik Privrednog savjeta Milenko Stevanović istakao je da će svi poslodavci zaštititi svoje radnike, dezinfikovati proizvodne pogone i obezbijediti zaštitne maske, rukavice i odijela.

GRAD BJELJINA

– Cilj je da održimo privredu na određenom nivou i da izađemo kao pobjednici iz ove situacije. To je trenutno teško, jer privrednike treba osloboditi nekih obaveza, kako na lokalnom, tako i na višim nivoima, ali mislim da će biti razumijevanja za naše zahtjeve. Želimo da budu razmotrena oslobađanja u vezi sa kreditima, poreskim obavezama, jer se već osjete negativne posljedice virusa korona, a ovo je, nažalost, tek početak – naveo je Stevanović.

On je naglasio da svi privrednici iz Bijeljine koji posluju na međunarodnom nivou imaju otežano snabdijevanje sirovinama i da su upitni prethodno dogovoreni poslovi.

– Svi ozbiljni privrednici imaju namjeru da sačuvaju svoje zaposlene i isplate im plate i obaveze, ali moramo se potruditi da privreda bude u takvom stanju da to i izdrži – kaže Stevanović.

GRAD BJELJINA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da su privrednici na sastanku iznijeli kvalitetne prijedloge u vezi sa očuvanjem privrednog sektora u doba kada se cijeli svijet suočava sa krizom.

– Otvorila su se nova pitanja, kao što je ulazak vozača u BiH koji dostavljaju sirovine iz rizičnih područja. Svakodnevno vršimo analizu Naredbe gradskog Štaba za vanredne situacije, pa smo tako, osim prehrambenim lancima, dozvolili rad građevinskim firmama, stovarištima, prodavnicama stočne hrane, ugostiteljskim objektima koji imaju registrovanu djelatnost keteringa, a najvažnije je da svi i dalje poštujemo zabranu većih okupljanja – kaže gradonačelnik Mićić.

On je dodao da je dozvoljena i prodaja putem Interneta, a da je Gradska uprava već odlučila da kafei neće plaćati zakup za bašte, kao ni komunalne takse, što će se odnositi i na kisoke.

– Neki privrednici su rekli da će radnike poslati na odmor, a neki da će nastaviti proizvodnju uz minimalan proces rada. Svi su saglasni da im je neophodna pomoć Vlade Srpske, kako bi se, između ostalog, odložilo plaćanje PDV-a – poručio je Mićić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*