Proizvođači automobila u Evropi obustavljaju proizvodnju jer iz Kine ne stižu delovi

Foto: Pixabay

Ukoliko se za dve nedelje ne pronađe način da se iz Kine bezbedno i u roku dobijaju auto-delovi, mnogi proizvođači koji tamo kupuju delove biće prinuđeni da obustave ili smanje proizvodnju vozila u Evropi i Japanu.

Reč je najviše o plastičnim delovima i agregatima za prvu ugradnju, javlja RTS.
Foto: Pixabay
Kancalarije „Folksvagena“, BMV-a, „Volvoa“, „Tojote“ ili „Tesle“ – produžile su pauzu u svojim proizvodnim pogonima u Kini. Trake stoje i u grupaciji „Pežo Sitroen“, a mnogi brodovi natovareni auto-delovima za Evropu, još ne napuštaju kineske luke.
Ukupna šteta već sada se meri stotinama miliona evra, a kineska vlada je obećala da će dati i materijalnu pomoć da se situacija stabilizuje.
Ekonomske posledice biće veće nego u vreme epidemije SARS-a. Tada je šestomesečna kriza koštala Kinu oko jedan odsto rasta bruto-društvenog proizvoda. Sve fabrike zatvorene su tri do četiri nedelje„, kaže Hans Verner Siv iz IVA Instituta iz Nemačke.
Veliki deo radnika dolazi upravo iz regiona oko grada Vuhana, a on je gotovo u potpunosti u karantinu.
Tek će se naredne sedmice znati koliko će se radnika vratiti u glavne proizvodne lokacije širim Šangaja, Pekinga i na jugu Kine, i u kojoj meri će koronavirus uticati na proizvodnju, a time i na međunarodne lance snabdevanja.
Peking je, iz predostrožnosti, finansijskom sistemu dao neobično jaku injekciju od 156 milijardi evra kako bi održao stabilnost bankarskog sistema i domaćeg tržišta novca„, navodi Johaim Rainc iz Instituta Drezden.
Najveća kineska rafinerija smanjila je proizvodnju za oko 600.000 barela dnevno zbog manje potražnje za gorivom.
A mnogi se pitaju šta će biti sa isporukom automobila koji se jedino u Kini prave za čitav svet.
Za sada nema odgovora na ovo pitanje, a neki kupci moraće da sačekaju svoja vozila u Evropi i mesec-dva više, kažu nemački analitičari.
Autor: RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*