PROJEKAT TRIBUTE – „INTEGRISANE I INOVATIVNE AKCIJE ZA ODRŽIVU NADOGRADNJU URBANE MOBILNOSTI“

U cilju suočavanja sa izazovima koje postavlja brza difuzija novih transportnih tehnologija i potreba za inovativnim rešenjima za mobilnost, kako bi se izborili sa nastalim socijalno-ekonomskim i demografskim promenama, osam gradova Jadransko-jonske regije (Ljubljana, Maribor, Milan, Novi Sad, Patras, Podgorica Sarajevo i Zagreb), predvođeni Politecnico di Milano, pokrenuli su projekat TRIBUTE – InTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgradE – „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“ – u okviru Evropske transnacionalne saradnje i Programa Interreg ADRION.

 

TRIBUTE, zvanično započet januara 2021. godine, ima za cilj razvoj transnacionalne strategije gradskog prevoza u Jadransko-jonskoj regiji, u skladu sa novim ciljevima EU o održivoj, integrisanoj i inkluzivnoj mobilnosti. Procenjeno trajanje projekta je 30 meseci, dok njegova ukupna vrednost iznosi 3.269.400,00 EUR, od čega se 2.778.990,00 EUR finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA II.

 

Početni sastanak projekta održan je 12. februara 2021. godine, sa fokusom na planiranje i sprovođenje predstojećih projektnih aktivnosti, kao i na uspostavljanje Upravnog odbora projekta. Partneri su pojedinačno predstavili pilot akcije koje nameravaju da sprovedu. Pod njima se podrazumeva sledeće: inovativna rešenja za mobilnost za starije i osobe sa invaliditetom, napredni putnički informativni sistemi za javni prevoz, mobilnost bicikala, električna vozila i integrisani sistemi upravljanja gradskim prevozom.

 

Pristup odozdo prema gore koji se primenjuje u okviru projekta TRIBUTE zasnovan je na stvaranju Živih laboratorija (Living Labs), koje predstavljaju alat koji uključuje građane, javnu upravu, akademsku zajednicu, industriju i kompanije zainteresovane za gradsku mobilnost, kako bi zajedno dizajnirali, eksperimentisali i procenili održiva i inovativna rešenja za mobilnost gradova Jadransko-jonske regije.

 

Tokom tehničkog sastanka, održanog 16. aprila, u organizaciji grada Maribora, vođe radnog paketa (VP T1), predstavljena je metodologija za identifikovanje ciljnih grupa koje će biti uključene u žive laboratorije i u transnacionalnu mrežu. Do kraja maja planirano je stvaranje sveobuhvatne baze podataka ključnih aktera projekta TRIBUTE. U međuvremenu, Politecnico di Milano će razviti smernice za primenu Živih laboratorija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*