
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Za laganu prolećnu musaku potrebno je:
- 300 g mlevenog ćurećeg mesa
- 3 srednje tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 50 g brašna
- šolja mleka
- ulje
- so
- biber
- mirođija – sveža ili sušena
Priprema:
Izdinstati crni luk na malo ulja, pa na pola dinstanja dodati sitno seckani beli luk i ćureće meso, posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dok se meso dinsta (17- 20 min), oprati i oljuštiti tikvice i iseći ih na tanke kolutove, debljine oko 2-3mm.
Potom, napraviti bešamel sos.
Na malo ulja propržiti dve supene kašike brašna, da ne zagori, dodati mleko i mešati dok se ne zgusne. Po ukusu posoliti i dodati mirođiju.
Kada je dinstanje mesa gotovo, u vatrostalnu zdelu ili dublji pleh složiti musaku.
Na dno posude sipati malo bešamel sosa, potom poređati kolutove tikvice a od gore dinstanu ćuretinu. Ređati dok se svi sastojci ne potroše.
Zatim zaliti musaku mešavinom dva jaja i pavlake i malo mlake vode.
Peći 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Poslužiti uz kiselo mleko ili uz zelenu salatu putericu.
IZVOR:021.RS
Be the first to comment