Promenadi još 45 dana za dobijanje upotrebne dozvole

Tržni centar Promenada dobio je novi dodatni rok, od 45 dana, kako bi dobili upotrebnu dozvolu i prošli tehnički prijem objekta.

U upravi Promenade navode da je ostalo da se otklone manji nedostaci ustanovljeni u lokalima.

Direktor tržnog centra Boris Stevović za 021.rs kaže da su u protekla tri meseca testirali SCADA sistem za praćenje i kontrolu podzemnih voda koji je implementiran unutar šoping centra i da svi parametri govore da su podzemne vode daleko ispod maksimuma sistema.

– Pomenuti sistem nam je poslednjih meseci omogućio da izuzetno precizno pratimo i kontrolišemo sve parametre podzemnih voda, a takođe i iskoristimo prikupljenu vodu za ekološko grejanje objekta. Sa zadovoljstvom možemo saopštiti da je tokom poslednja tri meseca testiranja sistem funkcionisao apsolutno besprekorno, u svakom trenutku radeći unutar propisanih parametara i daleko ispod svog maksimalnog kapaciteta. Takođe, želimo još jednom da naglasimo da je sistem u skladu sa svim propisima i zahtevima koje smo imali od nadležnih službi, i kao takav predstavlja održivo ekološko i trajno rešenje – objašnjava Stevović.

Investitor, kompanija NEPI, uložila je dodatnih dva miliona evra u nov sistem za rešavanje problema podzmenih voda koji podrazumeva 11 bunara, ugradnju protivpožarnog sistema i druge popravke. Merenja sada pokazuju da se ispumpava manje podzemnih voda (12 litara u sekundi) nego što je prvobitno procenjivano (60 ili 100 litara u sekundi). Ova podzemna voda se potom prečišćava i koristi za zagrevanje objekta, nakon čega odlazi u kanalizaciju.

Stevović je za 021 potvrdio da su u međuvremenu dobili protivpožarnu dozvolu, a protekle nedelje od strane Gradske uprave i izmenjenu građevinsku dozvolu (pogledati foto-galeriju), što je deo tehničkog prijema objekta.

 

Kako je naveo, jedina prepreka da se dobije konačna upotrebna dozvola je ta što je u međuvremenu ustanovljeno da u pojedinim lokalima radovi nisu bili u skladu sa propisima i standardima. To uskoro treba da bude završeno.

– U međuvremenu, nakon testiranja SCADA sistema, implementacije svih dodatnih radova zahtevanih od strane nadležnih institucija i uključivanja sistema u projekat centra, ušli smo u proceduru tehničkog prijema objekta. Tokom tehničkog prijema utvrđeno je da je sam šoping centar Promenada potpuno i u skladu sa projektnom dokumentacijom ispunjava sve zahteve nadležnih službi, dok su u lokalima pojedinih zakupaca utvrđena određena odstupanja od primenjivih propisa i standarda. Pomenuta odstupanja su konačno rezultirala sa dobijanjem nove dozvole za probni rad u periodu od 45 dana od strane Instituta za bezbednost i sigurnost na radu kako bi sami zakupci realizovali potrebne izmene. Svaki pojedinačni zakupac u šoping centru snosi odgovornost za svoj objekat i radove koje je izveo tokom zakupa prostora – kaže direktor Promende.

Stevović napominje da su pomenuti dodatni radovi manjeg obima i veruje da će biti obavljeni u vrlo kratkom roku, kraćem od 45 dana.

IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*