Propala prodaja: Niko nije dao 9,5 miliona za Fabriku šećera

Foto: Depositphotos, natazhekova

Bijeljina — Licitacija na kojoj je bijeljinska „Šećerana“, koja je u stečaju već četiri godine, ponuđena za 9,5 miliona maraka nije uspela.

Foto: Depositphotos, natazhekova

Faik Muhić, predstavnik većinskog broja poverilaca „Šećerane“ kaže da je prodaja propala jer niko nije bio spreman da ponudi traženu cifru

„Ostaje da se raspiše nova licitacija, ovaj put na devet miliona maraka odlukom Skupštine, a kada će ona biti raspisana, teško je reći zbog činjenice da je došlo do smene stečajnog upravnika. Imajući u vidu da je smenjen stečajni upravnik, izvesno je da će morati da bude izvršena primopredaja između starog i novog stečajnog upravnika, da bi bila raspisana nova licitacija“, pojasnio je Muhić za „Nezavisne“, i procenio da bi primopredaja mogla da traje najmanje mesec dana.

Kako je dodao, donesena je odluka da se licitacija za prodaju „Šećerane“ rapisuje svakih 15 dana, gdje bi se cena, u slučaju da se Fabrika šećera ne proda, sa svakim novim oglasom smanjivala za 500.000 KM, prenosi Capital.

Naime, u međuvremenu je Okružni privredni sud Bijeljina razrešio stečajnog upravnika Fabrike šećera Nebojšu Matića, a umesto njega za novog stečajnog upravnika je imenovan Marko Krsmanović iz Bijeljine.

Matić je bio stečajni upravnik „Šećerane“ od novembra 2011. godine, a grupa poverilaca je njegovo razrešenje zatražila još u aprilu ove godine.

I dok je u rešenju bijeljinskog Privrednog suda, prema pisanju pojedinih medija, navedeno da je Matić smenjen zbog niza nezakonitih radnji, on je Višem privrednom sudu Banja luka uložio žalbu u kojoj tvrdi da je sudija koji ga je smenio postupio proizvoljno ne utvrđujući činjenično stanje.

Kako su „Nezavisne“ ranije pisale, Skupština poverilaca početkom novembra nije prihvatila ponudu „Pavgorda“ iz Foče da kupi bijeljinsku „Šećeranu“ za pet miliona maraka, te su tada naglasili da Fabriku šećera neće dati ispod sedam miliona KM.

Kako je tada rečeno, Skupština je donela odluku da stečaj traje već dugo i da bi trebalo ubrzati prodaju ove fabrike i okončati je u što kraćem roku, te da će se fabrika i dalje prodavati kao tehnološka celina, licitiranjem celokupne imovine, samo što će se taj postupak sada biti ubrzan.

S druge strane, Nebojša Matić, tadašnji stečajni upravnik „Šećerane“, tada je rekao da je ponuda „Pavgorda“ bila izuzetno kvalitetna.

Naglasio je da je to jedini ponuđač do sada koji je uplatio depozit i koji je naveo da će ostatak iznosa uplatiti na dan potpisivanja ugovora.

„Da je prihvaćena njihova ponuda, ubrzo bi bilo pet miliona na računu“, rekao je tada Matić i dodao da potraživanja Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS iznose 1.300.000 KM i da će biti namireni u celosti kada dođe do prodaje „Šećerane“.

Naveo je i to da će se ostali poverioci iz opšteg isplatnog reda namirivati u zavisnosti kolika bude stečajna masa.

Odbor poverilaca bijeljinske „Šećerane“ ranije je usvojio i više zaključaka, između ostalog da Skupština poverilaca razmatra ponude pristigle za kupovinu te fabrike od strane fočanske firme „Pavgord“ i od bankara iz Kine srpskog porekla Dragana Guru Đuragina.

Odbor poverilaca zaključio je da se, ako Skupština ne prihvati nijednu od dve ponude, ide u prodaju imovine „Šećerane“, za šta su predložena četiri načina. Kako je tada rekao Matić, Đuragin je ponudio za imovinu „Šećerane“ sedam miliona KM, ali nije uplatio 700.000 KM do kraja oktobra kako je obećao, te da je „Pavgord“ ponudio pet miliona i uplatio depozit od 100.000 KM.

Fabrika šećera je u stečaju od 2015. godine, a njena imovina nuđena je više puta na prodaju po početnoj ceni od 10 miliona KM. Stizale su ponude iz Turske, Vijetnama, SAD, Srbije i BiH, ali nijedna još nije realizovana.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*