Protest ispred ambasade: Mađarska odlučuje o izručenju Manitaševića Prištini

Pokušali da ga kidnapuju 1999, pa pobegao pred rafalima

Brat Nikola Foto T. Bambić

PEDESETAK Srba sa Kosova i Metohije, na čelu sa Nikolom Manitaševićem, rodom iz Velike Hoče, okupiće se danas, u 10 sati, na protestnom skupu ispred Ambasade Mađarske u Beogradu. Povod je hapšenje Ljubiše Manitaševića, Nikolinog brata, na prelazu Roske, 28. septembra, po crvenoj poternici Interpola, a na zahtev Unmika i Osnovnog suda u Đakovici. Mađarski sud će sutra odlučivati o zahtevu Ministarstva pravde tzv. Kosova za izručenje Manitaševića Prištini.

Ljubišu Manitaševića, molera i ikonopisca, kosovski organi terete za pokušaj ubistva u Orahovcu, 28. juna 1999. Optužnica je podignuta, iako se branio od kidnapovanja, dok ubice njegovog brata i komšije, kada su sva trojica napadnuta blizu Velike Hoče, 3. decembra 1999, nikada nisu procesuirane!

ružani. Prema podacima Raško-prizrenske eparhije, samo od 15. juna do 9. jula, na području Orahovca kidnapovano je 10 Srba, a dvoje ubijeno. U Prištini je kidnapovano 22, u Obiliću ubijeno sedam, u Peći 12…

Ljubiša je, kako tvrdi njegov brat Nikola, pošao u pratnji Kfora, sa bratom od strica i trudnom snajom, u bolnicu u Orahovcu. Kada je izašao iz kruga bolnice, presrela su ga četvorica Albanaca, stojeći pored kola sa automatskim oružjem. Pokušali su da ga uvuku u vozilo. Izvukao je pištolj i prvo nekoliko puta pucao u vazduh, a zatim i nasumično.

Nije znao da li je nekoga pogodio. Ispostavilo se da je pogodio jednog čoveka u stomak, a drugog u rame. Napadači su se razbežali, a on se predao pripadnicima Kfora u bolnici. Optužnicom, u koju su „Novosti“ imale uvid, Ljubiši se na dušu stavlja da je, ničim izazvan, navodno pucao u mladiće koji su se zaustavili ispred bolnice, i da je ranio slučajnog prolaznika, ali za to nije optužen.

Ljubiša Manitašević

Ljubiša je drugi put za dlaku izbegao smrt u decembru 1999. Sa komšijom Nebojšom Pavlovićem i rođakom Mlađanom Manitaševićem, krenuo je iz Velike Hoče u šumu, po drva.

– Nebojša je vozio traktor, a Mlađan išao iza njega. Moj brat je krenuo nazad, u selo, po motokultivator, kada je začuo pucnje, pa je pobegao. Meštani su našli Nebojšu i Mlađana ubijene iz zasede – priča Nikola.

Ubice nikada nisu otkrivene, a snimak sa mesta ubistva, koje je zabeležio otac Petar, oduzeo je italijanski kapetan Kfora. Posle ovoga, Manitaševići su napustili Kosmet.

NIJE ZNAO ZA POTERNICU

U PRIZRENSKOM pritvoru proveo je 67 dana 1999, posle čega je pušten. Do momenta hapšenja nije znao da je protiv njega podignuta optužnica, niti da je 2015. raspisana lokalna poternica. Na Interpolovoj poternici našao se u maju ove godine.

IZVOR:NOVOSTI

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*