Protesti u Gruziji „na dva fronta“: „Svi minus jedan“

EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Tbilisi — Hiljade ljudi okupile su se na dva protesta u centru Tbilisija zahtevajući parlamentarne izbore po proporcionalnom sistemu.

Talas protesta koji je poslednja tri dana zahvatio Tbilisi večeras je dostigao svoj vrhunac – opozicija izvodi dve akcije u isto vreme u centru prestonice.

EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Skupovi se održavaju ispred zgrade parlamenta i u blizini zgrade Opere i baleta, a organizovao je Savez patriota Gruzije.

Ispred Parlamenta su okupljene pristalice više od 20 opozicionih partija, dok su na trgu Republike pristalice „Alijanse patriota Gruzije“ i „Gruzijskog marša“.

Protesti se održavaju pod parolom „Svi minus jedan – Bidzina mora da ode“ i „Vratimo Gruziju“.

Poslanik Goča Tevdoradze rekao je da će se protesti nastaviti na neodređeno vreme ako vlasti ne preispitaju ustavni zakon i odluče da izbvori budu održani po proporcionalnom sistemu, kao i da će demonstranti u tom slučaju izneti još jedan zahtev – ostavku vlade.

„Nećemo štedeti truda da nateramo ove vlasti da odu. Oni moraju da daju narodu pravo na izbor“, rekao je Tevdoradze, prenosi Tas s.

Parlament Gruzije odbio je 14. novembra da podrži zahteve za ustavne promene, kako bi parlametarni izbori 2020. godine bili održani po proporcijalnom sistemu, umesto dosadašnjeg većinskog sistema.

Protiv usvajanja nacrta novog zakona bili su poslanici vladajuće stranke Gruzijski san – demokratska Gruzija, iako su ga i podnele pojedine njihove stranačke kolege.

Odmah posle glasanja članovi vladajuće stranke koji su se zalagali za ustavne promene počeli su da napuštaju stranku.

„Gruzijski san“ i njen lider Bidzina Ivanišvili su obećali 24. juna da će se odreći većinskog izbornog sistema za Parlament već 2020. godine, popustivši pred zahtevima opozicije i mnogobrojnim protestima.

Održavanje izbora po proporcionalnom sistemu bio je jedan od zahteva demonstranata koji su protestovali ispred gruzijskog parlamenta tri meseca, od 20. juna.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*