Prvi rezultati u Španiji: Socijalisti vode, ali ne dovoljno

RTV
BARSELONA –

Na osnovu prvih rezultata Socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sančeza osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji, ali nedovoljno za većinu i samostalno sastavljanje vlade.

RTV

Na osnovu 26 odsto prebrojanih glasova, PSOE je osvojila 121 mesto, Narodna stranka (PP) 81, desničarska stranka Vox 46, Podemos 32 mesta u parlamentu koji ima ukupno 350 članova, prenosi El Pais.

Izlazna anketa koju je uradila državna radiotelevizija RTVE, pokazuje da su socijalisti izgubili glasove, dok su Narodna stranka i Voks dobile veliki broj glasova, što govori da su desničarske stranke „potukle“ stranke levice.

Najveći gubitak mogla bi da pretrpi desničarska Siudadanos, koja bi mogla da izgubi i 40 mesta u Donjem domu parlamenta.

Za formiranje vlade potrebno je imati 176 poslanika u Donjem domu parlamenta sa 350 članova.

Desničarska i antimigrantska stranka Vox, poznata i po žestokom protivljenju otcepljenja Katalonije, ovim izborima je postala treća najjača stranka u Španiji.

Na prethodnim izborima osvojili su 24 mesta,.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 37 miliona državljana Španije koji su birali 350 poslanika u Donjem domu parlamenta i 208 senatora.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*