Pucnjava u centru Almatija, Tokajev: Lokalne vlasti imaju kontrolu nad situacijom

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev (EPA-EFE/IGOR KOVALENKO)

ALMATI– U središtu Almatija na Trgu Republike se nastavlja pucnjava i mogu se videti mrtva tela, javlja izveštač ruske agencije TAS S.

Primetni su i automobili izrešetani mecima, a u najmanje dva vozila se nalaze mrtva tela.

U prepodnevnim satima je ovaj trg bio poprište sukoba, dok je ostatak grada relativno miran, budući da se samo povremeno čuje pucnjava.

Agencija TAS S navodi i da se mnogi demonstranti kreću po gradu u automobilima bez registarskih oznaka.

Zamenik šefa administracije predsednika Dauren Abajev je izjavio da mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje su raspoređene u Kazahstan, nisu uključene u vojne operacije usled nemira u zemlji, prenosi Tanjug.

„Ovo je mirovna misija. Vojnici ODKB-a nisu uključeni u neprijateljstva i likvidaciju militanata”, izjavio je Abajev, dodajući da će mirovne snage braniti vladine kancelarije.

On je rekao da su vladine kancelarije u Almatiju oslobođene od militanata, i da su mnogi militanti ubijeni ili privedeni i identifikovani.

„Red je uspostavljen u svim regionima zemlje i situacija se stabilizovala”, izjavio je Abajev.

Protesti su najpre izbili drugog januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

Tokajev: Lokalne vlasti imaju kontrolu nad situacijom

ALMATI – Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je danas da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u svim regionima te zemlje i da lokalne vlasti imaju kontrolu nad aktuelnom situacijom, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

„Pokrenuli su antiterorističku operaciju. Snage za sprovođenje zakona vredno rade. Ustavni poredak je uglavnom uspostavljen u svim regionima zemlje”, izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija TAS S.

Dodaje, međutim, da „teroristi i dalje koriste oružje i nanose štetu imovini naših građana. Zbog toga mere protiv terorizma moraju biti na snazi do potpune eliminacije militanata”, poručio je Tokajev.

Televizija Khabar-24 je, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, javila da su kazahstanski organi reda eliminisali 26 učesnika nedavnih masovnih protesta i priveli više od 3.000.

„Ukupno je privedeno preko 3.000 kriminalaca, 26 ubijeno i ranjeno je 18 naoružanih terorista”, preneo je taj TV kanal, dodajući da je ubijeno 18 policajaca i da je ranjeno do 750 policajaca tokom masovnih nereda.

Isti TV kanal prenosi da su se demonstranti u gradu Almatiju zabarikadirali unutar zgrade ruske televizijske stanice Mir koja se nalazi na Trgu Republike u tom gradu, i da se mogu videti tela na trgu.

Televizija Mir-24 je javila da se tokom protekle noći čula pucnjava u Almatiju, i da je bilo sukoba na Trgu Republike.

Protesti su izbili u nekoliko kazahstanskih gradova drugog januara zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke, prenosi Tanjug.

Do sada je prijavljeno više od 1.000 povređenih, među kojima ima i smrtnih slučajeva.

Širom Kazahstana je proglašeno vanredno stanje zbog masovnosti protesta.

 

 

IZVOR:POLIRTIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*