Putin čestitao Božić

MOSKVA –

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Božić pravoslavnim hrišćanima i svim građanima Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.

Putin je ocenio da je Božić jedan od najvećih i najomiljenijih hrišćanskih praznika i da ima posebno moralno značenje, prenosi RIA Novosti.

vladimir, putin

Izvor: Tanjug (Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

„Ujedinjujući ljude oko visokih duhovnih ideala i vrednosti, Božić ispunjava srca radošću i svetlim nadama i inspiriše na nova dostignuća“, naveo je Putin u čestitki.

Ukazao je da se sa Božićem povezuju dobre porodične tradicije koje se prenose sa generacije na generaciju.

Putin je ukazao i na ogroman stvaralački, nesebičan doprinos koji Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske konfesije u Rusiji daju očuvanju bogatog istorijskog, patriotskog i kulturnog nasleđa Rusije , jačanju institucije porodice i vaspitanju mladih.

Putin je prisustvovao ponoćnoj pravoslavnoj božićnoj službi u Crkvi nerukotvorenog lika Gospodnjeg koja se nalazi na mestu njegove predsedničke rezidencije u Novo-Ogarjevu kod Moskve.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je prošlog meseca otkrio da Putin tradicionalno prisustvuje pravoslavnim božićnim službama van Moskve, ali nije precizirao gde će Putin biti ove godine, prenosi ruska agencija TASS.

Putin po pravilu slavi Božić van Moskve, a na Uskrs obično ide u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi.

Putin je prošle godine prisustvovao božićnoj službi u Crkvi Svetog Nikole na ostrvu Lipno kod Velikog Novgoroda.

U tri navrata, tačnije 2012, 2019. i 2020. godine, Putin je išao na Božić na službu u Katedralu Preobraženja u Sankt Peterburgu, gde je bio kršten u detinjstvu.

Putin je i 2018. godine proslavio Božić u Sankt Peterburgu, u Crkvi Simeona i Ane u ulici Mohovaja, gde je bio kršten njegov otac.

Putin je 2017. godine prisustvovao božićnoj službi u crkvi Svetog Đorđa pri Manastiru u Velikom Novgorodu, a 2016. godine je bio u seoskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice kod Voronježa.

Pre toga je dve godine zaredom odlazio na božićne službe u blizini Sočija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*