Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počinju 2021. godine

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Ministar finansija u vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu, na kojem bi radovi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Razgovori su usledili odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, koji je Mali potpisao sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom, a u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju koji bi po prvi put formalizovao saradnju francuske i kineske strane na projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Memorandum bi, prema rečima Malog, mogao da bude potpisan već u januaru 2021. godine.

Nakon potpisivanja Memoranduma, dogovoreno je da srpska strana poseti francusku kompaniju Alstom i da se upozna sa predlozima za dizajn vagona, na kojima će početi da se radi u najkraćem roku.

Kako je istakao ministar, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

Dogovoreno je i da će naredne nedelje na sednici Vlade Republike Srbije biti formirana radna grupa za metro, koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog važnog projekta.

Prema aktuelnim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Francuska kompanija „Ežis“ trenutno radi na studiji izvodljivosti, a prethodno je urađena studija koja predviđa da prva linija beogradskog metroa ide od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Mirijeva do Zemuna, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*