Raketni napad na „zelenu zonu“ Bagdada, tresla se američka ambasada, jedno dete poginulo

Četiri rakete iz „kaćuše“ pale su u utorak unutar takozvane „zelene zone“ u Bagdadu, gde se nalazi i američka ambasada, za koju zvaničnici tvrde da je i bila meta napada.

Sirene za uzbunu su se čule iz ambasade koja se nalazi u takozvanoj „zelenoj zoni“, području koje se službeno zove Međunarodna zona Bagdada, a u kojem se nalaze vladine zgrade i predstavništva stranih misija.

https://twitter.com/i/status/1328787632629944324

Vojni izvori tvrde da je iz istočnih delova glavnog grada ispaljeno ukupno sedam raketa, a da su tri koje su pale van „zelene zone“ usmrtile jedno dete i ranile još pet osoba.

Video-snimci koje je objavila vojska prikazuju raketni bacač fiksiran na zadnjoj strani malog kamiona koji je zapaljen, a iz kojeg su rakete najverovatnije ispaljene.

Dva diplomatska izvora su začula i protivraketni sistem postavljen za odbranu američke ambasade. Jedan od njih ističe da je eksplozija potresla zgradu.

Amerikanci optužuju proiransku miliciju

Američki zvaničnici optužuju proiransku miliciju za redovne raketne napade na američke objekte u Iraku. Nijedna poznata proiranska grupacija nije preuzela odgovornost za napad.

Niz proiranskih grupau Iraku je saopštio u oktobru da će obustaviti raketne napade na američke snage pod uslovom da iračka vlada predstavi plan povlačenja američkih trupa.

Predstavnik Kataib Hezbolaha, jedne od najmoćnijih proiranskih milicijskih grupa u Iraku, je tada rekao da grupe ne postavljaju nikakav precizan rok, ali da će američke trupe koje insistiraju na ostanku prouzrokovati mnogo žešće napade.

Najava o zaustavljanju raketnih napada objavljena je nakon što je Vašington, koji polako povlači svojih 5.000 vojnika iz Iraka, zapretio da će zatvoriti svoju ambasadu ako iračka vlada ne zauzda milicije povezane sa Iranom.

Najnoviji napad bi mogao biti znak da su proiranske milicije odlučile da nastave napade na američke baze i pritisak na iračku vladu, piše Rojters.

 

IZVOR:RTS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*