RAST BROJA UPISANIH STUDENATA

BANJALUKA /SRNA/ – Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je sinoć da se polažu velike nade u narednu upisnu godinu na visokoškolske ustanove u Srpskoj, odnosno da se očekuje rast broja upisanih studenata.

„Ove akademske godine smo prvi put imali pozitivne trendove kada je riječ o broju upisanih studenata na javne visokoškolske ustanove, jer je 658 studenata više upisano. Zato očekujemo da će i naredna akademska godina polučiti rezultat“, rekao je Rajčević za Alternativnu televiziju.

On je podsjetio da je novim Zakonom o visokom obrazovanju propisano besplatno školovanje za sve koji upisuju pravu godinu na prvom i drugom ciklusu studija.

„Kada je riječ o zanimanjima sve zavisi od broja licenciranih programa. Uveli smo novinu koja se zove mreža visokoškolskih ustanova, a ovo je strateški dokument kojim se za svake dvije godine određuju pravci visokog obrazovanja. Najviše se upisuju medicinski i tehnički fakulteti na dva javna univerziteta u Srpskoj“, dodao je Rajčević.

On je istakao da je za Republiku Srpsku od izuzetnog značaja izgradnja naučno-tehnološkog parka.

„To će biti mjesto u okviru koga će se moći sprovesti sve što najavljujemo u visokom obrazovanju i ostalim resorima. Tu će se susresti nauka, privreda, inovacije, domaći i strani kapital. To je začetak novog eko sistema koji će biti baziran na inovacijama“, kaže Rajčević.

Govoreći o povećanju plata u visokom obrazovanju, Rajčević je istakao da je to rezultat dogovora sa Sindikatom.

„Od kada predvodim Ministarstvo treći put plate povećavamo i zato sam veoma zadovoljan. Najviše povećanje će imati oni koji trenutno imaju najniža primanja u visokom obrazovanju“, kaže Rajčević

izvor: SRNA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*