Razmatranje pitanja Kosmeta u SB UN od suštinskog značaja za Srbiju

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu, na marginama skupa povodom 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom.

Razmatranje pitanja Kosmeta u SB UN od suštinskog značaja za Srbiju

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog toga što se sreću na ovako značajnom skupu koji afirmiše vrednosti multilateralizma i međunarodne saradnje.

Selaković je istakao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, čija je uloga ključna za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija se dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Za Srbiju je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja, kako bi međunarodna zajednica bila redovno i transparentno informisana o događajima na terenu, posebno ako se u obzir uzmu stalna nastojanja Prištine da destabilizuje situaciju, objasnio je on.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa nedavnim dešavanjima na administrativnim prelazima na Kosmetu, naglasivši da ponašanje Prištine smatramo neprihvatljivim i opasnim po stabilnost regiona.

Od UN očekujemo blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a od Kfora da ostane statusno neutralan i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu, podvukao je ministar.

On je dodao da Priština sada novim antidamping merama na uvoz srpskih proizvoda nastavlja da opstruira proces normalizacije odnosa, istakavši da Beograd nastavlja da konstruktivno doprinosi dijalogu sa Prištinom i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja, ali da je neophodno da odgovoran pristup sprovođenju preuzetih obaveza konačno vidimo i sa prištinske strane.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*