Регион:Број преминулих у Северној Македонији премашио 1.500

epa08777684 A nurse cares for a patient with COVID-19 in the intensive care unit at the Etterbeek-Ixelles site of the Iris Sud Hospitals in Brussels, Belgium, 27 October 2020. Belgium is witnessing a rise in coronavirus infections prompting the government to impose new restrictions that came into effect on 19 October including the closure of bars and restaurants for four weeks. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

SKOPLJE –

U Severnoj Makedoniji je broj preminulih od posledica korona virusa premašio 1.500 pošto su u nedelju registrovana 24 smrtna slučaja, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja te zemlje.

Kako navodi ministarstvo, zabeleženo je i 1.112 novih slučaja korona virusa, od 2.553 testiranih.

belgija,, brisel,, korona,, lekar

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U istom periodu oporavilo se 709 pacijenata, prenosi MIA.
Najveći broj zaraženih je iz Skoplja, gde je registrovan 321 slučaj korona virusa.
Od početka pandemije od korona virusa u Severnoj Makedoniji obolelo je 54.743 ljudi, a preminulo je 1.511 osoba.
Aktivno je 20.866 slučajeva, od kojih je 9.883 iz Skoplja.
Ukupno je do sada testirano 312.143 ljudi.

Crna Gora u fazi pogoršanja epidemiološke situacije

 Crna Gora i Podgorica su u fazi pogoršanja epidemiološke situacije pandemije korona virusa, izjavio je danas direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin.

Ašanin je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao je da su u Nikšiću tokom jučerašnjeg dana imali 92 nova slučaja zaraze, a svakodnevno beleže i rast broja ambulantnih pregleda, kao i pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje.

Na Odeljenju internih bolesti, kaže Ašanin, imaju 75 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je deset životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog lečenja.

Govoreći o starosnoj strukturi obolelih, Ašanin kaže da imaju pacijente od 27 godine pa na više, a manje je onih starijih od 70 godina.

Dodao je da je 14 zaposlenih pozitivno na koronu – tri lekara, šest medicinskih sestara, a ostali su iz tehničke službe.

Hrvatska – pred zaključavanjem!

 Pulmolog Sašsa Srića misli da su najnovije pooštrene mere za sprečavanje širenja zaraze korona virusa u Hrvatskoj donete sa dobrim namerama, ali prekasno i da i strahuje da će zaključavanje biti jedino rešenje.

„Bojim se da će lockdown biti jedino rešenje koje nam ostaje“, rekao je Srića za zagrebačku N1 tv .

Do sada donete mere za sprečavanje širenja virusa Srića smatra kozmetičkom.

„To su mere kozmetičke prirode i neće moći da zaustave brojeve“, rekao je Srića.

Srića, koji inače, radi u kovid bolnici Dubrava, kaže da u ovom trenutku više pacijenata dolazi u bolnicu, nego što ih se optušta.

„Trudimo se. Pacijenti koji leže zbog kovida ne mogu da budu otpušteni pre desetog dana. Kod mnogih pacijenata se razvijaju razne komplikacije, klinička slika je prilično bizarna“, rekao je Srića.

Očekuje da bi uskoro mogli da počnu da se pune i šatori,“šatora će biti dovoljno, ali je pitanje hoće li biti dovoljno ljudstva“, rekao je i istakao da je zdravstveni sistem u alarmantnoj, da ne kaže kritičnoj fazi

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*